Здраве и красота

Чипсът убива – минете на чушки

21.10.2009г. / 11 56ч.
Ивет Лолова
Чипсът убива – минете на чушки

При печенето и пърженето на въглехидратни храни се получава веществото акриламид, определено по природозащитните стандарти за вероятен “средно опасен за хората канцероген”. Изводът е направен след изследване на учени от Стокхолмския университет, проведено съвместно с Националната служба по храните. Лабораторни изследвания доказват, че акриламидът предизвиква увреждания на нервната система, генни мутации и стомашни тумори. В пликче чипс се съдържат 500 пъти повече акриламид, отколкото във водата за пиене, според данни на Световната здравна организация.

Досега се говореше, че само пърженото е вредно, но авторитетните учени алармират, че вече трябва да избягваме и печените въглехидратни храни. Ако не ядем хляб, солети и бисквити, какво ни остава? Виждали ли сте някой, който в обедната почивка в офиса или в междучасията в училище хрупа морков, ряпа или червена чушка? Изглежда, ако искаме да сме живи и здрави в бъдеще трябва да се стремим към суровоядство.

Срам ли ви е да извадите от чантата си зеленчук или плод и да закусите или обядвате с него? Тук вече става дума не само за промяна на навиците на хранене, но и дали ни пука как ще изглеждаме в очите на другите.

* * *

Сините сливи са много полезни
Карфиол измества чипса
Крушата – вкусна, сочна и желана

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Веси ( преди 11 години )
Добра статия... Само дето заглавието малко ме стресна - е, може би това е нужно, за да започнем да живеем по-добре - стряскане! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
janeta ( преди 11 години )
Toku 6to si poxapvax 4ips-poznaite zamislix se ami tova davam na deteto si.po dobre surovoiadstvoto to pone uspokoiava.Xem polezno,xem vkusno...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
bash ( преди 11 години )