Здраве и красота

Красиви сме, защото сме живи

22.10.2009г. / 11 44ч.
Аз жената
Красиви сме, защото сме живи

Красиви сме, защото сме живи”, това сподели известната журналистка Маргарита Михнева на специално модно дефиле по повод Световния месец за борба с рака на гърдата.

\n

Двете журналистки Таня Сотирова и Маргарита Михнева споделиха с присъстващите за своята лична борба с коварната, но лечима болест. Красивите дами доказаха, че освен добри професионалисти в своите области, са и силни характери, които не са се предали през годините. Заедно с известните журналистки, дефилираха още жени, които са били засегнати от болестта рак на гърдата. Водеща на ревюто бе Мария Игнатова.

\n

Преди да започне модното дефиле, специалните гости на събитието – бившият здравен министър проф. Иван Черноземски, доц. д-р Здравка Валерианова – директор на Националния раков регистър, Теодора Захариева – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването и Зоя Паунова, изпълнителен директор на АстраЗенека България, проведоха кратка дискусия с присъстващите за опасностите и лечението на рака. Всички гости се обединиха зад крайната цел на кампанията в България – да стартира незабавно национална скринингова програма в препоръчвания от Европейския съюз възрастов интервал.

\n

Авторитетните гости, включително проф. Черноземски призоваха жените в България да не се страхуват и да ходят на профилактични прегледи, като за жените над 40 години е препоръчително да се изследват с мамограф на всеки 2-3 години. Ако бъде хванат в начален стадий, ракът на млечната жлеза е напълно лечим и дава възможност за нормален начин на живот.

\n

На събитието по-горе поменатата фармацефтична компания обяви и възможността за безплатни профилактични прегледи за рака на гърдата, които организира за всички желаещи дами. Прегледите ще се проведат на 22 и 23 октомври от 14:00 до 18:00 часа в медицински център “Полимед“от д-р Младенов, както и на 26 и 27 октомври от 08:00 до 17:00 часа в медицински център “VIP clinic“от доц. Веско Тенев. Прегледи са организирани и в Онкологичен диспансер в гр. Варна на 22 и 23 октомври от 13:00 до 17:00 часа.

\n

Ракът на гърдата е най-честото злокачествено заболяване при жените в България и в света. Всяка година в Европа се откриват 321 000 нови случая на заболяването, а 124 000 жени умират от тази болест. Заболяваемостта нараства в целия свят, но при смъртността се наблюдава намаление в страните, където се провежда организиран популационен скрининг. В България нараства както заболяемостта, така и смъртността. Допреди 6-7 години България е една от страните в света, където заболяването се диагностицира сравнително късно – една трета от новооткритите болни бяха в III и IV стадий. Понастоящем се наблюдава значителен напредък в своевременното откриване на болните с рак на гърдата – последните данни на НРР сочат, че през 2007 г. в първия стадий на заболяването са 26% от новозаболелите в сравнение с 18% през 1999 г. Този значителен успех се дължи до голяма степен на повишената здравна култура на населението, на своевременното търсене на специализирана медицинска помощ и на достъпа до модерна лекарствена терапия. Принос за това имат и провеждащите се от 2001 г. през месец октомври ежегодни национални кампании за борба с рака на гърдата.

\n

* * *
Диана Любенова поведе битката с рака на гърдата
Информация за кампанията “От любов към живота”
Интервю с Диана Любенова

Коментирай