Майчинство

Как да изберем педиатър

16.11.2009г. / 08 44ч.
Джадала Мария
Как да изберем педиатър

Изборът на педиатър за нашите деца съвсем не е маловажен. Всъщност, изборът трябва да се направи малко преди раждането на детето. А как да се ориентираме? Ето няколко основни изисквания за ваше улеснение.

Препоръки
Дали е добър или не един лекар – основното! Поразпитайте ваши приятелки и познати, съседки с малки деца за това кой лекар посещават и дали са доволни от него. Посетете го веднъж и създайте собствени впечатления за него. Изберете след като се срещнете поне с двама-трима, за да имате достатъчен избор.

Местоположение
Особено в началото, а и винаги след това е необходимо бързо и лесно да стигате до кабинета на вашия педиатър. Ако изберете лекар, който е ситуиран далеч – дори в началото да няма значение, то по-късно ще ви е все по-трудно.

Информация
Дава ли лекарят допълнителна информация? Кога и колко е работното му време? Прави ли посещения в дома? Кой го замества, когато отсъства? Има ли голяма посещаемост, съответно – опашки пред кабинета и чака ли се дълго? Лекува ли с хомеопатия, ако вие предпочитате или не този начин на лечение? Всички други подробности – питайте, за да сте достатъчно информирани, когато правите своя избор.

Цена
Не на последно място е важно да се знае дали педиатърът работи по Здравна каса или с частен прием и ако е второто – каква е цената на посещение, има ли абонаментни програми и други.

* * *

За и против частните лекари за нашите деца
Какво да правим, докато чакаме лекаря?
Грип и настинка при децата
Първите шест месеца на Вашето бебе

Коментирай