Тя, звездата

Анета Тодорова: Добрата детегледачка трябва да е търпелива и грижовна

22.11.2009г. / 22 48ч.
Ивет Лолова
Анета Тодорова: Добрата детегледачка трябва да е търпелива и грижовна

Това е Анета Тодорова, но децата я наричат Ани. Първата й работа с деца е в детска градина през далечната 1978 г. От пет години гледа дечица в домовете им. Има педагогическо образование, специалност детска учителка. Попитах Ани кое е лесното и трудното да работиш като детегледачка.

Какви качества трябва да притежава добрата детегледачка
?
Най-вече търпение и грижа. Детето си иска своето във всеки един момент: внимание, любов и толерантност. Ние, възрастните сме тези, които го изграждаме като личност. Точно в това се състои огромната отговорност на моята работа. Аз не просто се грижа детето да е нахранено, облечено и доволно, но го и възпитавам, уча го какво е добро и лошо.

Преди да започнеш работа изискват ли родителите от теб да си направиш медицински изследвания? Има ли практика в България родителите да правят застраховка дете, когато го гледа друг човек?
До този момент родителите на дечицата, които съм гледала, не са искали от мен пълни медицински изследвания. Това, което са ми предлагали е да ми осигурят противогрипна ваксина, защото ваксинират децата, а аз съм човек, който е в пряк контакт с тях ежедневно.
Нямам застраховка за гледане на деца и не ми е известно има ли такава практика в България. За сега, благодаря на Господ, не ми се е случвал инцидент с детенце, за което се грижа. В процеса на обучение по педагогика имаше дисциплина, в която при лекар сме изучавали „Обща анатомия и физиология на детето”. Там ни запознаваха с това какво да правим, ако детето вдигне температура или как да разпознаем обикновен обрив от шарка.
Курс за Първа помощ съм завършила като ученичка към БЧК. Но нито един родител не се е интересувал дали имам подобни компетенции.

Какви са изискванията на родителите към теб? А ти какви изисквания имаш към работодателите?
Изискванията на родителите са различни, има всякакви хора. Семействата, в които работя, са от много интелигентни и ерудирани хора. Те държат освен игрите да се обръща внимание и на образователните занимания. Затова пишем домашни, учим се да смятаме и четем. Естествени неща при отглеждането на всяко едно дете, които си идват с възрастта.
Наскоро петгодишният малчуган, който гледам, изяви силно желание да се научи да кара колело. Помогнах му и с радост отбелязвам напредъка му всеки ден.

Моето основно изискване е родителите да не ме товарят с други домакински задължения извън грижата за децата. Защото именно това би довело, недай боже, до инциденти. Нещо което не мога да си позволя и всячески се старая да избегна.

Глезени ли са българските деца? Има ли промяна в това през последните години?
Не мисля, че поведението на децата се променя през различните времеви периоди. Тук отношение има по-скоро възпитанието. То до голяма степен зависи от семейната среда, а по-късно от училището, приятелите. Всичко това допринася. Всички деца са добри, от нас зависи дали ще останат такива.

Смяташ ли, че родителите днес учат децата си на елементарни неща, нужни за всекидневието, като оправяне на леглото, подреждане на дрехите и други?
Да, правят го. Аз също се опитвам да ги приучавам на най-естествените навици, които обаче са най-ценни през остатъка от живота, ако си ги изградил още в най-ранна възраст.

Познаваш ли мъже-детегледачи?
Не, но може и да има. Не трябва да се подценява ролята на мъжа в семейния модел.

Сподели някои тайни как се справяш с детския инат, с внезапно агресивно поведение и със злоядото дете.
Детският инат и злоядство се преодоляват с превръщането на заниманието в игра, с блага дума, търпение и отношение. Внезапната агресия също е нещо, което не бива да ни изважда от контрол. Трябва да говорим на децата си, много да общуваме с тях. Всеки ден да им казваме „Обичам те”.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Darya ( преди 11 години )
Zdraveite kak moga da osashtestvia kontakt s g-ja Todorova?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
DAYANA ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Elica ( преди 11 години )
30 години работя като детски учител.Обичам децата ,те са моят живот и след пенсионирането си бих продължила да гледам деца.Не само защото пенсията на учителя е смешно малка около 200 лева.Заплатата ми сега/въпреки тръбенето на медиите за огромни заплати/ е 475 лева и като сложат данъка остава познаите колко:)Но не е въпроса в парите, а в това че ние учителите сме свикнали с детски глъч около нас и излизането в пенсия е равнозначно на малка смърт.Затова се моля да съм здрава за да продължа да работя с деца възможно по - дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мариана ( преди 11 години )
Напълно съм съглаасно с г-жа Тодорова. Аз нямам педагогическо образование, но когато даваш на децата обич те се чувстват добре и забравят за това, че са злояди или инат. Това минава при мама и тате. Аз гледам също деца и всички те са страхотни сладкиши, които плачат когато си тръгвам. Нямам проблем с родителите им. Взаимно се допълваме във възпитанието на детето. Колкото до възрастта аз съм над 60 години. Гледала съм и ученици и от една годинка най-малка възраст. Колкото до "обичам те" това чувам почти всеки ден от последния сладкиш, който гледам вече една година и е само на 2 г.и 7 м. За да гледаш дете трябва да обичаш не само деца ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Алекс ( преди 11 години )
Имам детегледачка от няколко години.Наистина случих на страхотен човек.Децата ми я обожават.Имам и абсолютно доверие за всичко.На 40 години е и смятам,че това е оптималната възраст за жена,която се занимава с деца.Не че имам нещо против възрастните жени,но смятам,че се получава разминаване в разбиранията между поколенията.Моята жена няма педагогическо обраэование,нито е медицински работник,но въпреки това се справя блестящо и с въэпитанието и инциденти да чукам на дърво е нямало.Убедена съм,че детегледачката трябва да е преди всичко добър човек и да обича деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар