Продукти за 4 порции:
2 по-едри дюли
1/2 ч. ч. захар
4-6 орехови ядки
4 локума
1 суп. лъж. мед
канела по желание
Приготвяне:
Измийте дюлите, нарежете ги на половина и почистете от семето, като оформите “кладенче”. Поставете четирите половинки във вряща вода със захарта. Оставете да ври около 10 минути на умерен огън. Извадете и поставете в тавичка дюлите, с отворите нагоре. Във всеки отвор поставете орехови ядки и по един локум, нарязан на парченца. Полейте дюлите с мед, сок от захарния сироп, в който са врели и поръсете с канела. Печете около 20 минути на силна фурна. Поднесете след като се охлади, може да се гарнира с топка сметанов сладолед.
Добър апетит!
* * *
Рецепта за сладко от дюли
Печени ябълки, круши, дюли
Дюли с канела
Мариновани дюли