Свободно време

Жени на работа

05.01.2010г. / 16 52ч.
Аз жената
Жени на работа

Това трябваше да бъде една оптимистична статия за все по-значимото присъствие на жените в икономическия живот. Но не се получи. Когато напишем “жени на работа” в Google, ни заливат предложения към българските жени за нискоквалифициран труд в чужбина – основно в Гърция.
Миячки, чистачки, гледачки, гладачки, домашни помощници и т. н.

Няма как да е иначе, след като работещите полулегално в Гърция българки, които се грижат за възрастни хора, получават по-добро заплащане от завършилите Висше образование и работещите “по специалността” си млади хора у нас.

Според изследване на The Economist, през 2010 г. в САЩ женската работна сила ще стане повече от мъжката. Жените стават все по-важни за икономическото развитие на богатите страни. Докато присъствието им в политиката все още е по-скоро символично, то в бизнеса нещата са много по-прагматични. Ценят се качества, умения, положени усилия и постигнати резултати.

Освен че броят на работещите жени в света расте, те заемат и все повече управленски постове. Заключението на изследователите, е че броят на жените заемащи ръководни позиции в компаниите е право пропорционален на БВП на съответната държава. С други думи, в богатите страни се доверяват много повече на бизнес способностите на нежната част от обществото.

Сега милиони умове се използват много по-ефективно за продуктивни начинания. Разбира се има общества, които все още доброволно се лишават от тези таланти – Арабският свят, Югоизточна Европа и дори Япония се противопоставят на тенденцията.

Изследванията в САЩ показват, че необвързаните и квалифицирани дами печелят колкото мъжете на своята възраст, но това далеч не е така при майките. Явно семейството и децата все още са пречка пред работодателя да оцени подобаващо труда положен от жените.

У нас статистиците и социолозите рядко предлагат подобни данни за анализ, но все пак е ясно, че момичетата влизат с по-високи балове в средното и Висше образование, защото конкуренцията помежду им е по-голяма. Знае се, че повече дами завършват Висше образование. Все предпоставки за по-добра бизнес реализация. Някъде обаче веригата се къса.

Стигаме до поредното тъжно заключение. Да, жените в България са заети повече от всякога. Но голяма част от тях работят за физическото оцеляване на себе си и своето семейство. В този случай най-губещи са децата, които израстват без непрекъснатата грижа на мама. Хем не получават по-добър стандарт на живот в следствие на нейната заетост, хем от рано трябва да тръгнат на ясла и детска градина (разбира се, ако има места).

Още две много интересни статистически наблюдения правят впечатление, макар да не се отнасят за България. От 2000 г. насам в Европейския съюз са открити 8 милиона работни места. От тях 6 милиона са били заети от жени. В същото време в САЩ 3/4 от загубилите работата си през последните години са мъже.

* * *

Жените в България
Проблемите на работещата жена
“Рецепта за успешна кариера по женски”
Майка и работеща жена

Коментирай