За дома

Ден за изхвърляне

11.01.2010г. / 14 03ч.
Надежда Маринова
Ден за изхвърляне

Не става дума за петък, 13 число на месеца или за тройно критичния ви ден според астрологията, а за съвсем обикновен и прозаичен ден на почистване-подреждане.

Толкова много сме се обвързали с вещите в дома ни, че не забелязваме как те постепенно взимат власт над нас и агресивно обсебват не само външното, но и вътрешното ни пространство. От това ни става буквално и преносно тясно, душно и неуютно. Мигът, в който осъзнаем това, трябва да използваме за начало на кампанията „Изхвърли, почисти, подреди без жал”. Действайте веднага, защото настроенията, както знаем са нещо мимолетно. Все пак гледайте въпросното настроение да ви споходи в събота, неделя или в други празнични дни, за да има време да се развихрите.

В края на деня за изхвърляне домът ви ще изглежда като от списание – сякаш хем живее някой, хем никой не живее – не готви, не яде, не изкипява супата, не пере, не глади, не чете книги и не гледа телевизия. А знаете ли, че според фън шуй трупането на излишни и ненужни вещи в дома ви създава негативна енергия, която може да е причина за лошото ви настроение, лошия ви сън, лошото състояние на кожата и косата ви, лошото протичане на мислите ви, накратко – влошават физическото и психическото ви здраве. Затова – грабвайте пликовете за разделно събиране на боклуци и започвайте да изхвърляте. В случай, че се страхувате, че нещо може да ви потрябва след години – складирайте го на тавана или в мазето. Ако обаче и там престои n-на брой години без да сте се сетили за него, тогава с чиста съвест го хвърлете в кофата.

Ето една примерна схема:

1. Детски играчки и сувенири от близкото ви минало или това на детето ви. /тук влизат порцеланови фигурки, малки свещички, малки плюшени играчки, рамки за снимки без снимки и т.н./ Запазете все пак няколко, които имат най-голяма сантиментална стойност.

2.Стари списания, които сте събирали с надеждата да разгледате отново /за бродерия, кулинарни рецепти, обзавеждане, мода/, стари учебници от ученическите и студентските ви години, стари книги от времето на родителите ви, на баба и дядо – по-ценните от тях може да дарите на кварталната, училищната библиотека или да изпратите по пощата до някоя селска библиотека.

3. Стари филми на видео, аудио касети и CD, които едва ли ще имате време да гледате отново.

4. Стари дрехи – макар че модата се повтаря през няколко години, дори и да не се носят, а да стоят старателно прибрани в пликове, дрехите стареят с времето – цветовете избледняват, трикото изтънява, ластиците се късат. Запазете само най-любимите си дрехи, с класическа кройка. Чантите също бързо излизат от мода – оставете си една-две зимни и толкова летни.

5. Стари кухненски съдове, които имате в наследство от мама или баба, които са ожулени или пластмасата е остаряла.

6. Стари хавлиени кърпи, кухненски престилки и ръкохватки. Нужни са ви не повече от 2-3 комплекта за смяна.

7. Стари подправки, макарони, спагети, боб и прочие хранителни продукти със съмнителен срок на годност.

8. Електронно почистване – не забравяйте да почистите и домашния си любимец – компютъра. Колекциите от снимки прехвърлете на CD/DVD, архивирайте важните файлове на дискове, а ненужните – в кошчето.

Ако сте изчистили 80 % от ненужното, преборвайки се героично с емоционални и носталгични спомени, считайте „Ден за изхвърляне” за успешен. И изобщо не съжалявайте за стореното, защото се задават нови празници, на които ще ви бъдат подарени нови вещи, а освен това с няколко шопинг терапии бързо ще възстановите частично изхвърленото.

Да подредим у дома
Чистете евтино и екологично
Ред и красота в кухнята

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
n ( преди 11 години )
ako imate stari knigi mola ,izpratete mi gi , adres pazardjik 4442,ul."devetnadeseta" 5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
dd ( преди 11 години )
един мой братовчед казва: ако вкъщи влезе нова книга, друга трябва да излезе. кво толкова ви е жал за тях. нали непрекъснато пишат нови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Надежда Маринова ( преди 11 години )
До Алекс: аз също като вас много обичам книгите, но не като вещи. За да не събират прах тези, които съм прочела веднъж и надали ще прочета повече ги събирам на купчинка и ги раздавам на приятели,съседи, училищната библиотека или читалищната. Да не останете с впечатлението, че хвърлям книги на ***. Друга възможност - може да се обедините с ваши приятели, съседи, колеги и да изпратите малко книги от личната ви библиотека до някое село: адрес: до читалището на село.... По селата има много хора, които искат да четат нещо съвременно, но нямат пари да си купят нови книги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
алекс ( преди 11 години )
всичко е точно така, АМА КАК ЩЕ ИЗХВЪРЛЯТЕ СТАРИ КНИГИ???!!!иначе, аз правя такова изхвърляне поне няколко пъти годишно, че иначе ще се затрупаме с ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Надежда Маринова ( преди 11 години )
До Ники П.Криза- не криза - хвърям. По-миналата година стана наводнение на тавана ми - протече покрива на блока. Всичко мухляса и пак го изхвърлих.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
baba mara ( преди 11 години )
blagodarq za dobrata idea kak da oplatnia sabota i nedelia, djde mi vdahnoviava6to!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Ники П. ( преди 11 години )
По време на криза не се фърля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати