Здраве и красота

Една белтъчна калория е 20 пъти по-скъпа от въглехидратната

14.01.2010г. / 09 52ч.
Ивет Лолова
Една белтъчна калория е 20 пъти по-скъпа от  въглехидратната

За да водим здравословен начин на живот е нужно: информиран избор, съответен модел на хранене в семейството, високи доходи.

Това са основните изводи, които се направиха на провелата се пресконференция по повод Европейски ден на здравословното хранене за деца. Денят беше отбелязан на 14 януари, с кулинарно детско шоу. Събраха се над 500 деца на възраст от 9 до 12 години от столични училища и специализирани институции за деца с увреждания. Те ще получат специални уроци по здравословно хранене от топ-готвачите на Евро-Ток – Европейско сдружение на професионалните готвачи.

Проф. д-р Божидар Попов от Българско дружество по хранене и диететика подчерта няколко тревожни фактори, свързани със здравето на подрастващите, а именно: наднорменото тегло, небалансирано хранене, ниска физическа активност, слаба информация за здравословно хранене и консумацията на алкохол. Тъй като една белтъчна калория е 20 пъти по-скъпа от въглехидратната, съвсем естествено е хората с ниски доходи да предпочетат въглехидратните храни. Това се превръща в хранителен модел в семейството, предава се от поколение на поколение, а резултатът е хора с влошено здраве. Затова е много важна ролята на майката. Тя е тази, която диктува менюто и хранителните навици в семейството. Ако детето закуси стабилно преди да отиде на училище, то няма да се нахвърля на вафли и шоколади в междучасието, а ще изчака подкрепителната закуска – плод или мляко. И отново майката е тази, която при определен семеен бюджет ще направи усилия да изготви добре планирано здравословно семейно меню.

Ст. н. с. Веска Дулева от Националния център по опазване на общественото здраве допълва, че въпреки истината, че здравословното хранене е скъпо удоволствие, не винаги цената е определяща. Тук става дума за така наречения “информиран избор” – един пакет чипс струва по-скъпо от един килограм картофи, които ако се приготвят печени, варени или задушени, са много по-здравословни от пържените и пресолени картофки в пакетчето. Хранителното поведение и хранителното познание, изборът на храна се определят от вкусовите предпочитания на индивида, независимо от възрастовата група. Тези вкусови предпочитания, обаче, се изработват с годините. Детето се ражда свободно от вкус за сол и за сладко. И ако родителят, или средата, в която расте не му създадат правилното усещане за сладко и солено, всъщност това дете като възрастен продължава да консумира много сладки или много солени храни, което се отразява на здравето му.

Скорошни проучвания на Евробарометър и ЕС показват, че около 22 млн. деца в Европа са с наднормено тегло, като 5 млн. от тях са със затлъстяване. От проведено изследване в България през 2008 г. на Национален център за опазване на общественото здраве става ясно, че в организма на нашите деца има недостиг на фолиева киселина, В1, В2, на някои минерали – като калций, желязо и цинк. Подрастващите в България не ядат достатъчно плодове и зеленчуци. За храната им е характерна голяма консумация на мазнини и сол, на безалкохолни напитки, съдържащи захар, недостатъчна консумация на мляко, риба и млечни продукти. Затова над 30% от децата в първи клас са с наднормено тегло, 17% от тях – със свръхтегло, а над 15% – със затлъстяване. В Европа наднорменото тегло при децата варира между 15 и 20%, а затлъстяването – между 8 и 10%.

В тази връзка Националният център по обществено здраве и Българското дружество по хранене и диететика работят по няколко програми:
- в края на май 2010 година ще се проведе среща с личните лекари за рисковете от неправилното хранене, различни видове диети, защото те са хората, които контактуват с децата;
- от тази година в училищата ще започне програма “Училищен плод” за предоставяне на безплатен плод в училище за децата от 6 до 10-годишна възраст, която ще включва и различни обучаващи модули по здравословно хранене;
- намаляване на натиска на рекламите, които подкрепят нездравословен модел на хранене, предназначени за деца;
- реформулиране на хранителните продукти – увеличаването на пазара на храни с ниско съдържание на сол, захар и мазнини. Предстои споразумение между асоциациите и производителите, да предлагат повече такива храни на пазара, включително и законодателна промяна, свързана с етикетирането на храните, която досега беше препоръчителна, а трябва да стане задължителна.

Трябва да помним, че здравословният модел се изгражда не само със знания, но и с реални действия. Трябва да има среда, която да подкрепя здравословното хранене – както семейна, така и училищна, обществена. Всекидневно и съвсем реално то да се случва на масата у дома – на закуска, обяд и вечеря. Тогава ние и децата ни ще бъдем здрави.

* * *
Чипсът убива – минете на чушки
Здравно значение на качеството на мазнините при хранене
Проблем ли е затлъстяването?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Kamelia ( преди 11 години )
Много важно е както децата да се хранят здравословно, така и у тях да се създаде навика за физическа активност. Но това няма как да стане в отсъствието на подходящи условия. Материално-техническата база за спорт в училищата е в лошо състояние и това трябва да се промени, за да има къде да спортуват децата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
majka ( преди 11 години )
majkite sa vinovni za debelite si deca!mnogo dobra statiq, pozdravleniq! samo dano tezi programi ne sa samo plsn na hartiq!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време