Да не си прасе в Европейския съюз

22.01.2010г. / 10 54ч.
Аз жената
Да не си прасе в Европейския съюз

По-голямата част от 250-те милиона прасета в ЕС се отглеждат в нелегални условия. Това показва полево разследване във фермите и доклад на Европейската агенция за безопасност на храните.

През 2003 в ЕС влезе в сила законодателство, което цели да се подобрят условията, в които се отглеждат прасетата. Изискванията са да се осигурят така наречените “обогатяващи средата материали”, като сено, за да могат животните да изразяват естественото си поведение – да ровят и да търсят храна. Забрани се и обичайното подрязване на опашките, използвано като мярка срещу хапането им, както и че прасетата трябва да се отглеждат в добри условия, в които този проблем не се проявява.

През декември 2007 Европейската агенция за безопасността на храните (ЕАБХ) публикува доклад, в който сочи, че въпреки забраната за подрязване на опашките повече от 90% от прасетата в ЕС се подлагат на тази болезнена манипулация.

Разследването на Състрадателно световно животновъдство обхваща 74 ферми, посетени в период от 18 месеца, в държавите: Дания, Унгария, Германия, Испания, Холандия и Великобритания.
То показва, че законодателството се нарушава в по-голяма част от фермите и потвърждава доклада на ЕАБХ, че на 90% от прасетата опашките се подрязват, както и че 67% от животните се отглеждат в условия, където не може да се осигури обогатяващ материал.

Разследването и докладът са използвани за основа на жалбата подадена от Състрадателно световно животновъдство към Европейската комисия за неприлагане на общото законодателство на ЕС от Белгия, Ирландия, Испания, Германия, Унгария и Дания. Филм, показващ разкритията на разследването, бе показан на 21.01, на пресконференция, организирана от Състрадателно световно животновъдство (Compassion in World Farming) и Европейската коалиция за защита на селскостопанските животни.

Съветникът по европейски политики на Състрадателно световно животновъдство Питър Стивънсън казва “Скандално е, че седем години след влизане в сила на законодателството то се пренебрегва от повечето европейски фермери. Прасетата са изключително интелигентни и много жизнени животни. Нелегално и нехуманно е да ги държим в голи индустриални ферми. Призоваваме страните-членки на ЕС да предприемат ефективни мерки за осигуряване на обогатяващи материали и спиране на рутинното подрязване на опашките.”
Питър Стивънсън добави; “Потребителите могат да помогнат за изкореняване на тези нехуманни практики, като купуват свинско месо, бекон, шунка от прасета отглеждани свободно или по сертифицирани схеми, гарантиращи доброто отглеждане.

Разследването разкрива, че повече от свинете-майки са приковани в боксове по време на бременността им (изключение прави Великобритания, където боксовете са забранени). В ЕС повечето свине се държат ограничени в боксове и впоследствие се преместват в родилни кафези, където раждат. Те остават в тях три до четири седмици, когато прасенцата се отбиват. Тези кафези са толкова тесни, че свинете не могат дори да се обърнат. Единственото движение, което могат да извършват е да стават и лягат. Те ще бъдат забранени в Европа от 2013, като ще могат да се използват през първите четири седмици от бременността. Това означава, че въпреки забраната свинете-майки ще прекарват по 20 седмици годишно в боксове, в които трудно могат да помръднат.

* * *

В естествена среда прасетата прекарват 75% от деня активно копаейки и ровейки за храна. Това не е възможно в интензивните ферми. Отегчението и страха, както и липсата на каквито и да е било предмети в отделенията, в които се държат ги кара да хапят опашките на другите прасета. За да се ограничи това фермерите подрязват опашките. Поведенчески изследвания на прасетата показват, че е достатъчно да им се осигурят добри условия и материали за дъвчене, като сено, за да се ограничи хапането. Тези изследвания са и база на приетото законодателство на ЕС.

Състрадателно световно животновъдство е водеща неправителствена организация за защита на селскостопанските животни. Целта й е да сложи край на нехуманното отглеждане на селскостопанските животни и да се популяризират практики, които са добри за животните, хората и планетата. Организацията е и начело на Европейската коалиция за защита на селскостопанските животни, която се състои от 39 организации в 25 държави от ЕС, Норвегия, Швейцария и Израел.

* * *

Жестокостта към животните трябва да се инкриминира
Забраниха използването на животни в цирковете в Боливия

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
екололог ( преди 11 години )
Предвид масовата истерия по ядене на месо в последните години, животновъдството отговори съвсем естествено на тези нужди. Някога баба и дядо са яли месо веднъж в седмицата. Сега ядем на закуска, обед и вечеря. Направиха дори солети от салам. Затова сега животните се гледат в изключително нехуманни условия, тъпчат се с хормони, за да наддават по-бързо на тегло и т.н. Но, от друга гледна точка, какво значение има колко хуманни са условията за отглеждане на прасета, бройлери и телета, щом като всички отиват под ножа още в крехка детска възраст. Под съмнение е и лицемерният въпрос: дали животните се убиват "хуманно" за да ги използваме за месо за хранене. Нима може да има такова словосъчетание като "хуманно убийство" - това е оксиморон. но за съжаление съвременният ни живот е изтъкан от оксиморони, абсурдни и взаимноотричащи се идеи, връзки и отношения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимно ( преди 11 години )
Едно време в селата около София, а предполагам и другаде, прасетата бяха истински щастливи. Имаха кочини с дворче, специално нашата, широка, зидана, с електрическо осветление, със слама и сено, разбира се, с кол за чесане в средата на дворчето, с корита и прочее. Възрастните забъркваха специални помии, беряха треви, а децата се забавляваха да носят на прасетата жълъди. Специално пишещият това е давал и цяла тиква на свинята, за да види какво означава приказката "Бори се като *** с тиква". Съвсем вярна приказка, доста труд удря свинята, докато успее, ако изобщо успее, да разлупи тиквата, че да захапе.Е, после като деца сме и грали и с надут мехур от свинята, вместо балон от латекс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар