Семейство

Първа за България DAN конференция по проблемите на аутизма

23.01.2010г. / 09 46ч.
Аз жената
Първа за България DAN конференция по проблемите на аутизма

На 24-ти януари (неделя), в “Гранд Хотел София” от 9 до 19 часа, дневен център за работа с деца с аутизъм и специални образователни потребности “Тацитус” организира първата в България DAN конференция по проблемите на аутизма.

Основна тема на конференцията ще бъде новата революционна теория, която твърди, че аутизмът е заболяване с генетична компонента, което се отключва от някои фактори от средата. Теорията е в основата на движението DAN – Defeat Autism Now!, което търси нови и ефективни методи за справяне с аутизма и което все повече набира сили на Запад. Конференцията ще разгледа и начините, по които аутизмът може да бъде лекуван или повлиян.

“С тази конференция бихме искали да информираме обществото за новите методи на лечение на аутизма и най-вече да кажем на родителите, че надежда има. Благодарни сме, че в тази кауза се включват световноизвестни специалисти като д-р Анджу Усман и д-р Артър Киргсман.”, каза Мина Ламбовски, основател на център “Тацитус”.

В България досега на аутизма се гледа като на психическо състояние, което не би могло да бъде излекувано. Няма официална статистика колко са засегнатите, но тенденцията в световен мащаб е за постоянно повишаване броя на заболелите.

Лектори ще бъдат д-р Анджу Усман и д-р Артър Киргсман. Д-р Анджу Усман е един от първите DAN лекари в света. Специализирала е в лечението на биохимичен дисбаланс при деца от аутистичния спектър. Д-р Артър Киргсман е единственият в света гастроентеролог, работещ само с деца от аутистичния спектър. Той е един от хората, открили връзката между гастроинтестиналната патология и специфичните поведенчески прояви при децата с аутизъм.

Д-р Анджу Усман и д-р Артър Киргсман са помогнали на много деца с аутизъм в света, част от които са достигнали ниво на функциониране в норма. Едно от децата, с които работят, е и синът на Мина Ламбовски – Борис. Тези лекари, при които за консултация и прегледи се чака понякога с години, ще информират българските родители на деца с аутизъм по някои от най-актуалните въпроси и дискутирани теми в областта.

За повече информация:
Мина Ламбовски – Дневен център за деца с аутизъм и специални образователни потребности “Тацитус”
тел. 0887/206 206
e-mail: mina.eneva@abv.bg

* * *

Опасен ли е аутизмът?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
aneta ( преди 11 години )