Продукти:
4-5 глави кромид лук
250 г сирене
чубрица
олио – 1-2 с. л. за лука и още толкова за намазване на корите
готово тесто за пица
Приготвяне:
Лукът се нарязва не много ситно и се задушава в олио и малко вода. Когато омекне се сваля от котлона и се оставя да изстине. Прибавя се натрошеното сирене и чубрицата. Разбърква се леко с лъжица.
Готовото тесто се разделя на две части – едната малко по-голяма. Омесват се и се разстилат в кръг с големината на тавичката, като долната питка трябва да е малко по-голяма. Поставяте едната питка в намазнената и набрашнена тавичка. Намазвате я с олио и изсипвате плънката. Отгоре поставяте втората питка, като издърпвате отгоре и прищипвате крайчетата на долната питка. Отново намазвате с олио. По желание може да украсите лучника с нарези с нож и вилица и да поръсите със сусам или ким. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30-35 минути.
Лучник се слага на обредната трапеза на Благовещение.
За тази рецепта може да използвате също и домашно приготвено лесно тесто за пица.