Отново се играе пиесата “Суматоха” на Радичков

17.02.2010г. / 11 41ч.
Мария Дуковска
Отново се играе пиесата “Суматоха” на Радичков

След 16 години пауза, "Суматоха"-та на Йордан Радичков отново се играе на голяма сцена. Този път театърът е "София", режисьорът е млад - Боян Иванов, музиката е от електронни звуци, но образите са същите. Малко смешни или тъжни, леко наивни. Образите на големия ни писател са онези вечни маргинали, на които често се подиграваме, но и носим вътре в нас.

Поверен в ръцете на младият режисьор Боян Иванов, който е немски възпитаник, пиесата има своето модерно звучене. Сценографията е в стил second hand, защото както самият Боян споделя, животът ни е все по-често под знака на втората употреба. България сякаш изчезва в периферията на Централна Европа, хората й - също. Но дали това е възможно да се промени в Суматохата, може да кажем само ние...

Оказа се, че героите на Радичков не са изчезнали в големите Суматохи. Тях винаги ги е имало, макар и понякога да са били отстрани, в периферията на Важните неща. Но ето, че те пак са тук и напомнят за себе си. Напомнят и за Нас.

Пиесата "Суматоха" е писана от два пъти номинирания за Нобелова награда за литература Йордан Радичков, през далечната 1967г. Текстът е превеждан на полски, френски, руски и немски.

Режисьор на първата премиера на театър "София" за 2010-година е Боян Иванов. Ролите в спектакъла са поверени на актьорите Калин Врачански, Михаил Милчев, Николай Върбанов, Ивайло Герасков, Росен Белов, Пламен Манасиев, Сава Пиперов, Мартин Гяуров, Николай Антонов, Милен Николов, Майя Остоич и Биляна Казакова-Угринска.

Музикалното оформление на спектакъла също е дело на режисьора Боян Иванов, познат под арт псевдонима S.U.S.F.

Премиерно може да гледате постановката на Голяма сцена в театър "София" на 24 февруари от 19.00 часа.

***
Бленувам те. Любовни писма на знаменити българи
Предаваме на живо от "Ла Скала"

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
Мира ( преди 11 години )
Поздравления за режисьора и за актьорите!! Изключително талантлив млад режисьор; невероятна игра цели два часа и нещо без прекъсване! Истинскко удоволствие беше да гледам спектакъла. Благодаря ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
Кирил ( преди 11 години )
Пълна боза (и представлението и текста). И не всички носим в душите си маргинали - вие си ги носете ако искате. Кога ще почнете да пускате професионално написани текстове? модерно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар