Здраве и красота

Реконструкция след операция от рак на гърдата

18.02.2010г. / 10 38ч.
Аз жената
Реконструкция след операция от рак на гърдата

Напоследък се говори много за рака на гърдата. Реших да споделя моята история и да предизвикам повече гласност.

Гледах едно предаване, в което беше засегната темата за реконструкция на гърда (поставяне на имплант) непосредствено след мастектомия. Всичко това се случва в една операция . Жената се събужда с гърда. По начина, по който се говореше, бях останала с впечатление, че това се случва в България, но се оказа, че става въпрос за лекари от Италия, които не работят тук.

Аз съм оперирана от рак на гърдата и ми е направена точно такава реконструкция – мастектомия с едновременно поставяне на имплант. И добрата новина, която искам да ви съобщя е, че това се извърши тук, в София. Оперира ме д-р Младен Младенов – мамолог в специализирана клиника по хирургия на млечна жлеза, която се намира в Първа АГ болница “Св. София ”.

Изминаха две години от тогава. Аз се чувствам прекрасно – пълна с вяра и надежда да продължа напред.

Недопустимо е в XXI век една жена да се събуди без гърда. Пътят, който трябва да се извърви при такава диагноза, е дълъг и мъчителен. За да прескочиш ада и да продължиш да се бориш, е нужно първо от всичко да съхраниш психиката си. Тази реконструкция допринася толкова много за това – да се чувстваш пълноценен човек. Никаква терапия (химиотерапия или лъчетерапия) не може да те срине така, както това всеки ден да виждаш, че чудовището, наречено рак, е отнело част от тялото ти.

Радостна съм, че и в България има шанс животът да бъде прекрасен дори и да ни сполети болест като тази! Трябва да се гордеем, че в нашата страна, чрез наши лекари-специалисти, можем да помагаме на нашите жени с такава диагноза. Нека да съдействаме за оповестяването на тази възможност!

* * *

Надежди за безоперативно лечение на рак на гърдата
Изповедта на Маргарита Михнева – видео поглед

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
123 ( преди 11 години )
Доц. Александрова е крайна в действията и не обмисля много добре, преди да реже. Както се казва, "Седем пъти мери, един път режи" - при нея това не е приоритет! Казвам ви го от личен опит. Не приема в кабинета без касовата бележка от регистратурата! И е много крайна. Иска да отстрани два от лимфните възли на 20 годишен млад човек, при положение че над 80% е сигурно, че става въпрос за възпаление, което може да се излекува и без операция, а не за злокачествен тумор. Гледахме гърдите на ехография - няма нищичко! Правихме и рентгенова снимка на бял дроб и сърце - не се наблюдават патологични изменения. Все още не сме опитали всички методи за лечение, много прибрзано е да се прави операция, приблизително десетина дни са откак имам уголемени лимфни възелчета под мишницата. Много ни стресира тази жена, мен и майка ми и баща ми. И не дава никакви обяснения. Определено това не е подход на специалист, независимо от годините и опит и така нататък, но липсва ли човечност, всичко друго е без значение. Аз донякъде я разбирам, че иска да отстрани лимфни възли като превантивна мярка ако имам нещо злокачествено, но вероятността за това е малка (по мнение на друг лекар), пък и за две седмици не би се случило нещо необратимо, а по-скоро би се намерил друг начин на лечение! Това ми е мнението за нея като лекар. Още повече, че три-четири дни след появата му, още не бях започнала да пия антибиотик и възелът се беше смалил наполовина, което го констатира хирург, а не аз, и което от своя страна доказва наличието на инфекция, която трябва да се лекува, и тогава възлите ще спаднат от само себе си. Извадят ли ги и изследват ли ги после и ако открият възпаление, лечението ще бъде абсолютно същото, така че няма смисъл да ги махаме. Бързо действа доц. Александрова, ако има рак. Но като лекар за превантивни прегледи не я препоръчвам. Много е крайна просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Стоян ( преди 11 години )
Тази реконструкция (силикон) не пречи ли на последващата лъчетерапия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Petar ( преди 11 години )
Доц. Александрова има такъв маниер - да кара да плащат след операция!!! И не за първи път, но директорката /новата/ явно я защитава. Доколкото разбрах там са навързани цяла фамилия в гръдна и кожна клиника!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Цонка ( преди 11 години )
Има клинични пътеки, но трябва да изберете и болницата. От мои близки знам, че всичко в мамологията на Ракова болница се плаща, вкл. и т.н. гледане от сестра през първия ден от операцията!!! Срам и позор! И най-вероятно това става със знанието на началника им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
valentina ( преди 11 години )
Имам частична мастектомия на дясната гърда. Много бих искала да си направя реконструкция защото така наистина не се чувствам добре от факта, че липсва невъзстановима част от мен. Интересува ме дали има клинична пътека за такъв вид операция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар