Писна ми

Уличните кучета – индикатор за цивилизованост

18.02.2010г. / 11 16ч.
Аз жената
Уличните кучета – индикатор за цивилизованост

Дългогодишната битка на топрежисьора и продуцент Стилиян Иванов с корупцията в решаването на проблема с бездомните кучета бе посрещната с искрена подкрепа от популярни българки, сред които Мисис България Галина Недялкова, Мис България Галена Димова, фолкдивите Димана и Габриела.

“Достатъчно време ли са две години от приемането на Закона за защита на животните, за да се разделим най-сетне с тежкото наследство от многогодишната корупционна практика на общините, които източват обществени средства чрез проблема с кучетата за сметка на гражданите и животните: липсата на прозрачност в работата на общинските приюти; с частните фирми, превърнали социалния проблем с уличните кучета в бизнес за сметка на данъкоплатците; с отсъствието на контрол за спазването на законите, поради което нарушенията се извършват безнаказано?”, пита се режисьорът.

Дори в столицата, където преброяване по методология на БАН констатира през април 2009 г., 20%-но намаление на уличните кучета в резултат на коректно прилагане на регламентирания в Закона за защита на животните метод “кастрирай и върни”, съществува реална опасност от реставрация на корупционната практика, прилагана преди управлението на ген. Борисов: за периода 1998-2006 г. за овладяването на кучешката популация са прахосани 5 000 000 лв. от общинската хазна.
Умъртвени са над 70 000 кучета без никакъв резултат относно намаляване на популацията. Вследствие на това масово избиване имиджът на Столична община беше силно накърнен. Редица международни институции, в това число и Европейската комисия и Европейският парламент бяха шокирани от съществуващото невежество и нехуманно третиране на животните.

Днес, при действащ Закон за защита на животните, общински служители в столицата провеждат наказателни акции срещу обработени по Общинската програма кучета (кастрирани, ваксинирани, обезпаразитени, маркирани и под надзор на доброволци). Премахването на кастрираните кучета от улицата разчиства пътя за разгонени глутници от необработени кучета, което увеличава тяхната популация за сметка на нови пари от данъкоплатеца. Преследването на столичани, които доброволно осигуряват храна или колибки за улични кучета, обрича животните на глад и студ – предпоставка за прояви на агресия от тяхна страна и рискове за здравето на хората. Разрушаването на кучешките колиби и санкционирането на граждани, които хранят бездомни животни, са груби нарушения на чл. 7, ал.1 и ал.2, т.3 от ЗЗЖ и възпрепятстват Мерките по надзора върху кастрираните кучета, съгласно чл. 49 и чл.50 от ЗЗЖ. (редовно хранене на кучетата, ветеринарномедицинска профилактика и осигуряване на подходящ подслон на вън са задължителна част от правилата за “Добрата практика по отглеждане на животни”, определена в параграф 1, т. 7 от Допълнителните разпоредби на ЗЗЖ.

Оперативното звено към Общинската програма с участието на организации за защита на животните апелира безрезултатно към новия Кмет на София за оптимизиране на дейностите, предвидени в Общинската програма за овладяване на кучешката популация. Необходимо е спешно:
- прилагане на стратегия за медийно осведомяване на обществеността относно резултатите от изпълнението на Програмата, което ще стимулира гражданите да съдействат за реализиране на регламентираните мерки и ще ограничи опити за тяхното възпрепятстване.
- преустановяване на порочната практика, наложена от ОП “Екоравновесие”, в което финансовото възнаграждение на ловците се формира въз основа броя на заловените кучета. Финансовият интерес води до подмяна на приоритета – обработване на женски кучета, достигнали полова зрялост. Залавянето на малки и кастрирани кучета за сметка на бременни и некастрирани животни води до големи доходи при минимум разход на време за ловците и нулев ефект за намаляване на кучешката популация.

Отстранената бройка от улицата бързо се възстановява от предстоящи раждания и запълване на освободените ниши от нови необработени кучета. Четирицифрената сума възнаграждение, което си докарват ловците, е фрапиращо по-голямо от това на ръководството. Причината за облагодетелстването на няколко човека без специално образование за сметка на поддържане на кучешката популация и нарастващи общински разходи е липса на компетентност и способност за ефективно управление или съзнателно защитаване на лични финансови интереси.

В национален мащаб констатациите са сходни: вместо да санкционира нарушителите държавата ги поощрява. Ветеринарният лекар д-р Ганчев от частна ветеринарна клиника с установени закононарушения от проверка в Стара Загора е назначен за директор на контролния орган в региона, вместо да бъде санкциониран. Причината за това е липсата на координация в работата на земеделското министерство, което може би не знае за извършената проверка и констатираните закононарушения, а може би лични интереси стоят над държавните и затова спазването на закона е без значение за тази институция.

* * *

Домашни любимци – тема от форума
Защо децата искат куче?
Жестокостта към животните трябва да се инкриминира

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Николай ( преди 11 години )
На Жането ще кажа да си танцува танците и да не се занимава да коментира неща, които не я засягат.Нека да походи с нахапан *** едно лято, та да видим, дали ще е толкова отворена или ще каже на доктора, дето ще и закърпи задницата, че е злобен.Трепането на кучета си е мъжка работа.Жените са за друго и нека да не се дупят по такива теми за да не изреве някоя като магарица.***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 1 rate down comment
Николай ( преди 11 години )
Ако ви нападне куче, оставете го да ви нахапе и не го убивайте по-късно с хляб и антифриз, за да може да нахапе и детето ви, а после и съпругата ви.Така ще останете с чиста съвест, а и няма да още имате проблеми със закона и природозащитниците.Шегаджии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 3 rate down comment
nikolay ( преди 11 години )
Колеги,ХЛЯБ И АНТИФРИЗ, това е формулата да се изчистят кучетата от държавата.Не си губете времето да чакате разни организаций да дойдат да ги приберът или скопят.Помогнете си сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 11 rate down comment
Жана ( преди 11 години )
Браво!!! *** били!!! Абе по-големи, злобни и безстойностни *** от "ХОРАТА" няма!!! Какво ви пречат кучетата?! Да, защото ***, като тези, които само вият, изхвърлят кучетата, а след това протестират за бездомните! Ами баба ви Бриджит Бардо, която изсипа доста пари за животните, дали отидоха по предназначение, или някойи "човеколубци" ги окрадоха, докато разни *** изверги най-мъчително убиваха бебешки кутрета и беззащитни кучета?! Абе Господ, в който не вярвам, му е време да се заеме с тези нещастници, които населяват Земята! Време ни е да бъдем пометени от лицето на Земята!!! Никой, за нищо не става!!!! Дали няма да се засрамите най-после!!!! Аз съм била в Младост сред 5-6 гладни, улични кучета и освен страх и надежда, не видях нищо лошо от тях!!!! Но я ме попитайте за "човеколюбците"! Срам, срам и отново срам!!! Наистина нищо човешко не е останало у човеците!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
didi ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Гошко ( преди 11 години )
Човекът единствено се заразява чрез поемане по перорален път на инвазирани яйца от не добре измити плодове и зеленчуци. Занижената хранителна хигиена относно измиването на зеленчуците е най-честата причина при деца и хора, които не са имали контакт с кучета или други месоядни животни, да боледуват от кучешка тения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17 rate up comment 2 rate down comment
Цветелина ( преди 11 години )
Не искам данъците ми да отиват за пожизнено хрантутене на помиари! Предпочитам с тези пари да се поддържа инфраструктурата на града!!! Става така, че чрез ЗЗЖ Държавата задължава всеки гражданин да плаща "Такса куче" (нищо, че може и да няма такова), като използва приходите от данъците за строеж на приюти и обгрижване на случайно пръкнали се ***, лишени от всякаква стойност. Поддръжката на приюти и отглеждането на *** в продължение на 10-15 години е абсолютно нерентабилна дейност, и да се чудиш как Държавата си е позволила такъв лукс и разточителство??? Всеки данъкоплатец е набутан в схемата, против волята си. Кучезащитните организации получават достатъчно средства от чужбина за справяне с проблема, но целта им не е да се справят, защото само ако има кучета по улиците, те ще получават пари. И техният интерес е да има безпризорни кучета, за да не пресъхне кранчето. Не трябва ли вместо Държавата (в лицето на данъкоплатците), именно кучезащитните организации (НПО)да финансират това "благородно" дело и да не го играят контролен орган?!? Май нещо са объркани функциите в ЗЗЖ,а? Аз не желая да гледам мърляви бълхливи ***,сеещи тения и ***, натъркаляни по тротоарите и зелените площи. Не желая за се съобразявам с територията им, защото тя не е тяхна, а е моя, тъй като съм данъкоплатец. Аз не обременявам никого с присъствието на домашното си куче на обществено място, защото спазвам всички нормативни изисквания, свързани с това. Но кой доброволец-кучезащитник ще почисти след уличното куче или ще го води вързано на повод или ще поеме отговорност, ако то ухапе някой? Има ли санкции за доброволците и НПО за това, което причиняват безпризорните песове на града и хората?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14 rate up comment 1 rate down comment
Марта ( преди 11 години )
Само знам, че България е на първо място в Европа и на второ място в света по разпространение на кучещка тения!!! Едно изключително тежко заболяване - с трайни отрицателни последствия за цял живот!!! И докога ще търпим това, просто не знам!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
radina ( преди 11 години )
primera na vseki grazhdanjn mozhe da pomogne da ne se izhranvat ulichnite kucheta. Vraca e kato minirana ot kucheta sled raztopiavaneto na snega. Za goliamo sazhalenie.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
любител ( преди 11 години )
По отношението ни към животните личи какви хора сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар