Свободно време

“Мъртви в Далас” – Шарлейн Харис

18.02.2010г. / 16 20ч.
Аз жената
“Мъртви в Далас” – Шарлейн Харис

Те идват преди здрач!
“Мъртви в Далас” е книгата, по която е заснет втория сезон на хитовия сериал “Истинска кръв”, наредил се сред трите най-успешни продукции на HBO.
Феновете на вампирската тема единодушно твърдят, че “Истинска кръв” е най-доброто, правено в жанра до този момент.

Дете на учител и библиотекарка, Шарлейн Харис е закърмена с любов към книгите. Прави първите си крачки в писателското поприще още в юношеските си години, когато пише стихове и пиеси. След дипломирането си в колежа “Роудс”, където получава бакалавърска степен по английски език и масови комуникации, тя се отдава на писателската си кариера. След публикуването на два самостоятелни детективски романа Шарлейн започва серията с главна героиня Аурора Тийгардън. Първото заглавие е номинирано за наградата “Агата” в категорията “Най-добър роман за 1990 година”. След осмата книга в поредицата авторката решава да започне нов проект, по-мрачен и по-провокативен. Поредицата с главна героиня Лили Бард е приета радушно от критици и почитатели на жанра.
Характерна черта в творчеството на Харис е темата за американския Юг. Действието в книгите й се развива в тези райони на страната, а героите са събирателни образи на светоусещането и нравите на местните хора. Самата авторка споделя: “Аз не само съм родена и живея в Юга, аз съм южнячка по душа”.
Шарлейн живее със съпруга си, трите си деца и трите си кучета в Арканзас. Член е на няколко писателски организации и активно участва в благотворителните акции на Червения кръст и Армията на спасението.

Да обикнеш вампир
След двете серии романи името на Харис е познато все още само на определен тип читателска аудитория. Тогава на авторката й хрумва да комбинира елементи от научната фантастика, криминалните и романтичните четива, за да разкаже историята на жена, влюбила се във вампир. Така се ражда романът “Мъртви преди мрак” – първа книга от серията “Истинска кръв”.
Книгата моментално привлича вниманието на критици и почитатели на вампирските саги. Познавачите предричат, че серията ще спечели повече почитатели дори от книгите на Лоръл Хамилтън, а “Пъблишърс Уикли” определя Шарлейн Харис като “рядко срещан талант”. “Мъртви преди мрак” и следващите заглавия от серията са преведени на осем езика и авторката печели редица престижни награди, но големият успех тепърва предстои.

Шеметният развой на писателската кариера на Шарлейн Харис започва, когато продуцентът Алън Бол й предлага да направи сериал по “Мъртви преди мрак”. Писателката приема предложението, като напълно се доверява на Бол. Като създател на отличения с много престижни награди сериал “Два метра под земята ООД”, той се смята за “майстор на секси и плашещи телевизионни саги”. Самият Алън Бол споделя, че се е спрял на историята за Суки Стакхаус заради силния емоционален заряд и защото го кара да изпитва съчувствие и страх едновременно.

Благодарение на великолепната игра на Ана Пакуин (в ролята на Суки) и Стивън Мойер (в ролята на вампира Бил), както и на актьорите във второстепенните роли, сериалът се превръща в тотален хит по целия свят. Феновете на вампирската тема единодушно твърдят, че “Истинска кръв” е най-доброто, правено в жанра до този момент. Сериалът се нарежда сред трите най-успешни продукции на HBO, а Ана Пакуин печели наградата “Златен глобус” в категорията “Най-добра актриса в телевизионна драма”.
Вторият сезон на “Истинска кръв” предизвиква истински фурор и сериалът се превръща в култов за почитателите на “немъртвите” обитатели на мрака.

Манията по Суки и Бил набира все по-голяма скорост. Книгите на Шарлейн Харис достигат рекордни продажби. Те оглавиха всички престижни класации за бестселъри, а заглавия на утвърдени авторки в жанра – като Ан Райс и Лоръл Хамилтън, останаха доста по-назад. Романите с главна героиня Суки Стакхаус дори изместиха по продажби в САЩ книгите от сагата на Стефани Майър “Здрач”. Шарлейн има пълното право да се гордее и с феноменалното постижение деветте книги от серията да присъстват едновременно в класацията на “Ню Йорк Таймс” седмици наред. Поредицата вече се превежда на повече от 30 езика. След 25 години в бранша Шарлейн Харис най-после се радва на успех и внимание, с които малцина автори могат да се похвалят.

Сега ИК “Хермес” предлага на всички фенове на “немъртвите” обитатели на мрака втората книга от “Истинска кръв” – “Мъртви в Далас”.

Суки Стакхаус смята, че вече е имала достатъчно неприятности около серията убийства в родното й градче. Изглежда обаче, проблемите не са приключили. Колегата й Лафайет е намерен мъртъв в колата на местния шериф, а малко по-късно същия ден Суки е нападната от вражески настроена менада, която оставя съобщение за Ерик.
Суки има голямо желание да помогне за разкриване убиеца на Лафайет, но Ерик моли нея и Бил да заминат за Далас, за да намерят безследно изчезнал вампир. Младата жена е задължена на Ерик и приема да участва в начинанието. Само че при едно условие: нито едно човешко същество да не пострада. Но по-лесно е да се даде обещание, отколкото да се изпълни. Особено когато наоколо има вампири, жадни за истинска кръв.

На книжния пазар от 19. 02. 2010 г.
Обем: 304 стр.
Корична цена: 11,95 лв.

* * *

“Тръпка” – ърбън фентъзи от Маги Стийвотър

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
nikolai ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Ивайло ( преди 11 години )
"мъртви преди мрак" е завладяваща и невероятна книга, историята на Суки и Бил страшно много ми допадна , въпреки че бих искал Бил да загине или нещо подобно, защото не ми харесва стилът му на общуване , но Суки него си е избрала... :) Отчаяно чаках да излезе и "Мъртви в Далас" - веч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар