Здраве и красота

Здравословно ли е вегетарианството?

01.03.2010г. / 14 58ч.
Ивет Лолова
Здравословно ли е вегетарианството?

Днес вегетарианци в света са 10 % от хората. В България те са около 5000 (по данни на Българско вегетарианско общество и Бялото братство). Въпреки това все още е широко разпространено мнението, че вегетарианството е непълноценен начин на хранене. Да, това може да се окаже вярно, ако всекидневното ви меню се състои от полуфабрикати, консерви, сладко, злоупотребявате с трите бели отрови – бяла захар, бяло брашно и сол; пушите и пиете прекалено много алкохол, газирани напитки и кафета.

Вегетарианците живеят здравословно
Хората, избрали растителната храна, постепенно се научават да се грижат за тялото си. Затова те са отлично информирани за състава и полезността на групите храни, като си изготвят добре балансирано седмично меню, набавящо на организма всички необходими хранителни вещества, витамани и минерали. Много от тях са се отказали от цигари и алкохол. Рядко пият газирано и внимават с кафетата. Освен растителната храна, вегетарианците водят активен живот, занимавайки се с туризъм, гимнастика или друг вид спорт.

Истината за месото
Знаете ли, че месото е токсична храна? За да наддават по-бързо на тегло, да не боледуват и да произвеждат повече мляко, на животните се дават хормони и антибиотици. Картината се допълва и от често генномодифицирания фураж, с който ги хранят. За да увеличат теглото на телетата, им инжектират хормонен имплант в ухото - процес, който се засилва преди животните да отидат в кланицата. Според Коалицията за превенция на рака, тези мощни субстанции остават в месото в количества, 20 пъти по-високи от нормалното.

Въз основа на двадесетгодишно проучване, Американската обществена здравна асоциация (ASHA) е гласувала против трайната продажба и употреба на мляко, съдържащо rBGH - рекомбинантен растежен хормон, получен чрез генно инженерство, както и на месо, обработено с шест хормона. Изчисленията на асоциацията сочат, че 42% от големите млечни компании в Съединените щати инжектират някои от кравите си с хормона  rBGH, за да произвеждат повече мляко. То, обаче, съдържа веществото IGF-1, което се свързва с рак на гърдата, дебелото черво и простатата.

Позиция на Американската асоциация на диетолозите (ADA)
В статия от ноември 1997 г., том 97, издание 11 с автори – д-р Виргиния К. Месина и д-р Кенет Бърг, се казва: „Правилно планираното вегетатиарско хранене е пълноценно и полезно за профилактика и лечение на определени заболявания. Намалява риска от редица хронични дегенеративни заболявания, включително затлъстяване, коронарна болест на сърцето, хипертония, диабет и някои видове ракови заболявания”. Според последни научни изследвания сред вегетарианците 30 % са по-малко случаите на сърдечни заболявания, 40 % по-малко раковите заболявания, по-малък риск от високо кръвно налягане, висок холестерол и т.н.

Вегетарианството променя генетичния код
Според проучвания на д-р Дийн Орниш от Института за превантивна медицина в Саусалито, Калифорния, здравословният начин на живот води до бързи, резки и драматични промени в генетичния код. В научно изследване били включени тридесет мъже с нисък стадий на рак на простата, които са се отказали от традиционното медицинско лечение като хирургия и химиотерапия и преминали на растителна храна. Д-р Орниш заключава: „Само чрез промени в храненето и стила на живот можете да подобрите здравето си, като се преборите с много от т.нар. генетично предавани болести”.

Вегетарианството е здравословно и за човека, и за Земята
Много световно известни учени, спортисти, музиканти и актьори застават зад тази кауза. В България нейн активен защитник е Магдалена Малеева. Пол Макартни през декемврри 2009 призовава света от трибуната на Европейския парламент да се приеме програмата „понеделници без месо” – един ден в седмицата да не се яде животинска храна.

Международната огранизация за защита на животните ПЕТА, Организацията по прехрана и земеделие към ООН , Институт за изследване на околната среда Worldwatch Institute и много други неправителствени организации, се опитва да убедят човечеството, че производството на месо е икономически неизгодно. Представени са научни доказателства, че целият процес – от отглеждането на животните до месото в нашия фризер - вреди на природата, защото изразходва огромно количество ресурси – вода, земя и фураж, които могат да се използват за хората. Скорошен доклад на ООН гласи, че месната индустрия е причинител на над 40% от парниковите газове, което е повече от емисиите въглероден двуокис, отделян от транспорта по целия свят. От своя страна парниковите газове топят ледената обвивка на полюсите, размразяват земята в тундрата, а отдолу дреме смъртоносно опасният метан.

Живеем в индустриализирано време, в силно замърсена околна среда и храна. Плюсът е, че имаме на разположение цялата инфромация в света, за да направим своя избор Да бъдем здрави или болни, нехайни или отговорни към живота си и ресурсите на земята, ще оставим ли вода, въздух и храна за нашите деца и внуци – изборът е единствено наш. Често решенията на сложните въпроси се оказват много лесни. След като еколозите предупреждават, а медицинските изследвания доказват, наистина е време да помислим дали нашето здраве и това на Земята не се намират на върха на вилицата ни.

Снимка: здравословна порция храна в един от вегетарианските ресторанти в София, състояща се от салата, хумус, тофу, сейтан и темпех.

Вегетарианството - за и против
Вегетарианската диета и как тя ни се отразява
Веганство vs. Вегетарианство - част 1
Веганство vs. Вегетарианство - част 2

 

Коментирай
1 rate up comment 6 rate down comment
кумчо вълчо ( преди 11 години )
Човек е хищник и който върви против природата се модифицира...Няма столетници-вегетарианци.Ходете си по баирите и си бройте шишарките,а чадърите с бира ,водка и свинско -оставете на нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Стефка ( преди 11 години )
От къде може да се купува:1.елда2.хумусПитам за София и ПловдивПредварително благодаря за отговор на Стефкагр Перущица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ивет ( преди 11 години )
Г-жо Кръстева, София и Пловдив са големи градове, което улеснява намирането на тези продукти. 1. Елда или гречка - можете да купите във всеки по-голям хранителен магазин, още по-добре от големите хранителни вериги, освен това в диетичните магазини.2. Хумус - в диетичните магазини, които са вече почти навсякъде, например до всеки голям зеленчуков пазар има диетичен магазин - до Женския пазар, до пазара Красно село, до пазара "Римска стена" и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Влади ( преди 11 години )
На мен лично досега не ми е познат такъв случай. Вегетарианците, които познавам и са такива от години, или са в отлично здраве, или боледуват много рядко, но това за първи път го чувам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 1 rate down comment
Рокси ( преди 11 години )
Ами, аз вече от години не ям месо. И съм много щастлива от това. Чувствам се по-лека, по-чиста, а и дори и да кача някой килограм, ми е много по-лесно да го сваля. Въпреки, че аз май не се броя за чист вегетарианец, защото понякога си позволявам да ям яйца, но и това ми се случва рядко, примерно веднъж месечно. Обичам природата, а и последвах повика на собственото си тяло. Никога не съм обичала месото, винаги ме караха насила да го ям като дете. И като станах на 20 си казах, стига толкова! Така, че ако вие или детето ви не сте фенове на месото, не се насилвайте. Самото тяло ви дава сигнал, че това не е "вашата" храна, а и соята е много по-полезна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
Ива ( преди 11 години )
Много хубава статия,но мисля, че вегетарианците сме доста повече и ще се увеличаваме още.Хората започват да разбират, че месоядството е нещо противоестествено за тялото и душата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Ивет ( преди 11 години )
В литературата, която съм чела и според медицинските изследвания цироза на черния дроб се получава от прекомерно пиене на алкохол и на лекарства, друго не ми е известно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
Тяна ( преди 11 години )
А не е ли вярно ,че липсата на месо в менюто води до цироза на черния дроб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време