Количеството на продуктите зависи от броя на порциите, като тук предложените рецепти са за 4-6 порции.
Смесете житото с елда (гречка)*, за да увеличите още повече хранителната му стойност. Вместо захар може да използвате мед или друг вид подсладител. Във всички варианти кипвате вода в съотношение 1:3 и сипвате житото и елдата да се сварят за около 15 минути. След което развихряте въображението си или гарнирате по свой вкус. При някои от вариантите може да сервирате житото полято с малко прясно мляко или сметана, или ако постите – с оризово, овесено или соево мляко.
Вариант 1
2 с. л. грухано жито, 2 с. л. елда (гречка), 1 с. л. едри овесени ядки, 1 пакетче ванилия, 2 с. л. захар, 2 с. л. смлени орехови ядки, 1 с. л. какао на прах, шепа стафиди.
Една-две минути преди да свалите зърната от котлона, прибавете овесените ядки. След това оставете зърната в гевгир за няколко минути, за да се отцедят от водата. Прибавете останалите продукти, като разбърквате хубаво сместа. Сервирайте сместа суха или полята с прясно мляко или със сметана.
Вариант 2
2 с. л. грухано жито, 2 с. л. елда (гречка), 2 с. л. захар, смлени обикновени бисквити, щипка индийско орехче, малко канела, 2 с. л. орехови ядки, настъргани една или две обелени ябълки.
Вариант 3
2 с. л. грухано жито, 2 с. л. елда (гречка), смлени обикновени бисквити, 2 с. л. захар, ванилия, кокосови стърготини, филирани бадеми, банан, нарязан на малки парченца.
Вариант 4
2 с. л. грухано жито, 2 с. л. елда (гречка), смлени обикновени бисквити, 2 с. л. захар, 2 с. л. смлени орехови ядки, цитруси, нарязани на парченца – мандарина, киви, портокал.
* Родината на елдата е Индия, но най-популярна е в Русия (наричат я “гречка”). Едногодишната елда е растение с бели цветове и с плод – торбести кутийки. Увеличава мускулната сила и издръжливост. Също така е полезна за спортуващите. Съдържа желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк и др. Елдата подхранва кожата, косата и ноктите. Съдържа органични киселини (лимонена, ябълкова) и витамините A, C, PP, P. Богата е на флавоноиди, които помагат за забавяне процесите на стареене.
* * *
Снимка
shc.hu