Меню

Варено жито като мюсли – 4 варианта

2 март 2010 | 11:49 | Аз жената
4 от 6 гласа
Добави в любими
жито
елда, гречка
орехи
овесени ядки
мед
петмез
кафява захар
стафиди
фурми
смокини
кокосови стърготини

Продукти
Приготвяне

Количеството на продуктите зависи от броя на порциите, като тук предложените рецепти са за 4-6 порции.

Смесете житото с елда (гречка)*, за да увеличите още повече хранителната му стойност. Вместо захар може да използвате мед или друг вид подсладител. Във всички варианти кипвате вода в съотношение 1:3 и сипвате житото и елдата да се сварят за около 15 минути. След което развихряте въображението си или гарнирате по свой вкус. При някои от вариантите може да сервирате житото полято с малко прясно мляко или сметана, или ако постите – с оризово, овесено или соево мляко.

Вариант 1
2 с. л. грухано жито, 2 с. л. елда (гречка), 1 с. л. едри овесени ядки, 1 пакетче ванилия, 2 с. л. захар, 2 с. л. смлени орехови ядки, 1 с. л. какао на прах, шепа стафиди.
Една-две минути преди да свалите зърната от котлона, прибавете овесените ядки. След това оставете зърната в гевгир за няколко минути, за да се отцедят от водата. Прибавете останалите продукти, като разбърквате хубаво сместа. Сервирайте сместа суха или полята с прясно мляко или със сметана.

Вариант 2
2 с. л. грухано жито, 2 с. л. елда (гречка), 2 с. л. захар, смлени обикновени бисквити, щипка индийско орехче, малко канела, 2 с. л. орехови ядки, настъргани една или две обелени ябълки.

Вариант 3
2 с. л. грухано жито, 2 с. л. елда (гречка), смлени обикновени бисквити, 2 с. л. захар, ванилия, кокосови стърготини, филирани бадеми, банан, нарязан на малки парченца.

Вариант 4
2 с. л. грухано жито, 2 с. л. елда (гречка), смлени обикновени бисквити, 2 с. л. захар, 2 с. л. смлени орехови ядки, цитруси, нарязани на парченца – мандарина, киви, портокал.

* Родината на елдата е Индия, но най-популярна е в Русия (наричат я “гречка”). Едногодишната елда е растение с бели цветове и с плод – торбести кутийки. Увеличава мускулната сила и издръжливост. Също така е полезна за спортуващите. Съдържа желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк и др. Елдата подхранва кожата, косата и ноктите. Съдържа органични киселини (лимонена, ябълкова) и витамините A, C, PP, P. Богата е на флавоноиди, които помагат за забавяне процесите на стареене.

* * *

Снимка

shc.hu

 

 

Варено жито
Варено жито - ашуре
Една купичка мюсли на ден

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Красимира ( преди 12 години )
За да са още по здравословни рецептите може, вместо да варите житото и елдата, да ги покълнете (в такъв случай купувайте само зелена елда - кафявата не е сурова и не може да покълне), изхвърлете от рецептата обикновените бисквити и заменете захарта с мед, а още по-добре е сладостта да идва само от сушени плодове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар