Свободно време

Мартин Карбовски оперира българската литература

09.03.2010г. / 10 04ч.
Ивет Лолова
Мартин Карбовски оперира българската литература

Мартин Карбовски заяви амбициозния си проект по подмладяване на българската литература. Това се случи на 8-ми март – Международния празник на жената, а поводът е излизането от печат на новата му стихосбирка "Технология на екстаза".

В стерилната и строга медицинска обстановка на Hill Clinic с присъщия си директен и провокативен стил известният журналист извърши публично представяне на предстоящата пластична операция на родното ни слово. В презентацията взеха участие представителя на групировката "Бърза литература" Тома Марков и загадъчната госпожица Гергана, която влезе в ролята на българската литература.

Мартин Карбовски е журналист, водещ на телевизионни предавания, основна фигура в групировката "Литература-диктатура", автор на няколко книги проза и две стихосбирки. От 1996 г. не е издавал своя поезия.

Карбовски дълго време търсил точната метафора за това как се развива нацията ни и я намерил. В село Сирищник е имало детски дом, който сега е превърнат в старчески дом с помощта на огромна далавера. Ремонтът на дома струва 3000 лв. на кв.м. "Това е най-великата метафора на нашето живеене през последните 20 години - убеден е журналистът. - Това е свят, в който не се прави секс, не се правят деца, не се раждат деца, няма го удоволствието от света и живота, ние просто оцеляваме и остаряваме. Литературата, поезията и целият ни живот днес имат нужда от подмладяване" - категоричен е той.

Проф. Карбовски и д-р Марков, облечени с бели престилки, очертаха с маркер като истински пластични хирурзи къде по тялото на българската литература трябва да се направят съответните корекции, за да заживее тя нов, подмладен живот.

"В "Технология на екстаза" ще намерите поезия за радостта с освободени думи, без свян, с онова, което се случва на мен и на вас, всеки ден, когато пиете, когато обичате някого и когато правите секс. Все пак в свободата е прогресът, другото е соцреализъм" - казва в заключение авторът.

Издателство "Сиела"
Корична цена: 10 лв.

* * *

Първа самостоятелна изложба на Лили Сотирова
Бленувам те. Любовни писма на знаменити българи

Коментирай