Свободно време

Пета книга от серията “Хроники на древния мрак” – Клетвата

15.03.2010г. / 11 03ч.
Аз жената
Пета книга от серията “Хроники на древния мрак” – Клетвата

Родена в Малави, Африка, авторката Мишел Пейвър се премества във Великобритания, когато е на тригодишна възраст. Тя израства в Уимбълдън и след като завършва биохимия в Оксфордския университет, следва право и става съдружник в голяма юридическа фирма в Сити. Накрая, след като се потапя в света на митовете и фолклора (не по служба) и бива гонена от мечка (пак не по служба), тя се отказва от правото, за да последва отколешната си мечта да стане писателка.

Първите романи на Мишел Пейвър са за възрастни и се радват на топъл прием. Страстен любител на животните и природата, тя започва да пише детско-юношеската фентъзи серия “Хроники на древния мрак”, в която действието се развива преди 6000 години. Проучванията й за книгите я отвеждат в Скандинавия, Еквадор, Перу и Южна Африка и до изчитането на множество материали по археология и антропология. Още за първия роман “Вълчият брат” Мишел Пейвър получава аванс от 2 800 000 британски лири. Вестник “Таймс” го избира за детско-юношеска книга на годината (2004). Сюжетът привлича вниманието и на Холивуд. Американското студио “Фокс” купува филмовите права от името на продуцентската компания на Ридли Скот за серията й от 6 книги. Известният американски режисьор и продуцент казва: “Мишел е създала свят, какъвто никога преди, в никой филм не сме виждали.”

Подготвяйки книгите от серията “Хроники на древния мрак”, Мишел Пейвър преброжда 500 км сред финландските гори и Лапландия.
“Целта ми беше да изпитам лично какъв е животът в гората и да се запозная с някои от традиционните ловни умения” – казва авторката.
След успеха на “Вълчият брат”, “Странстващият дух”, “Душеядците” и “Прокуденият” ИК “Хермес” предлага на почитателите на “Хроники на древния мрак” петата книга от серията – “Клетвата”.

Приятелят на Торак – Бейл, е зверски убит. Момчето се заклева да отмъсти за него с цената на живота си...
Измъчван от чувството за вина и скръб, Торак тръгва по петите на убиеца и навлиза в сърцето на Дълбокия лес. В неговите сенки и закътани долини дебне Световният дух, придобил образа на мъж с исполински ръст и еленови рога.
Сърцето на гората е проядено от лъжите на Душеядците, на които са се поддали обитаващите я кланове. Освен да разкрие убиеца на Бейл, на Торак предстои и да осъзнае, че е част от зловещ заговор, който застрашава съществуването на всички кланове в гората. С помощта на своя побратим Вълк и вярната си приятелка – Рен, Торак трябва да превъзмогне омразата и желанието си за мъст. Само така би могъл да изкорени зараждащото се зло и да разбере на какво се дължи невероятната му способност да се превръща в Странстващ дух.

Обем: 256 стр.
На книжния пазар от 26.02.2010 г.
Корична цена: 8,95 лв.

* * *

“Вълча нежност” – Стеф Пени
Световна литература, разказана за деца и юноши

Коментирай