Козметика и грим

Може ли да изядете вашата козметика?

17.03.2010г. / 08 47ч.
Ивет Лолова
Може ли да изядете вашата козметика?

Козметика е магична, хипнотизираща дума за жената. Всяка уважаваща себе си дама има вкъщи поне десетина вълшебни бурканчета и шишенца, на които възлага отговорността да бъде млада и красива И всеки път, когато купуваме поредното козметично чудо, се надяваме това да е панацеята. Преследвайки външната красота, омаяни от рекламите, вече не ни стряскат цени от 50-100 лв. и повече. Знаем, че са пълни с химия, защото на тях пише колко полезни за кожата и косата съставки съдържат. Дали обаче ползите са повече от вредите и струват ли си парите всичките помади и мазила пък били те и маркови? Кремове, шампоани и маски съдържат до 200 химикала. Всички те за кратко време попадат в кръвта, която ги разнася по цялото ни тяло.

Днес е важно да бъдем екологични, не само в отношението си към околната среда и храната, но и в козметиката, която използваме, защото еко е синоним на здраве. От няколко години е модерна зелената вълна в козметиката.  На пазара вече има био козметика, подплатена със съответните сертификати от международни лаборатории. Но най-сигурният и евтин начин  да се погрижим за красотата си, е с продукти от кухненските рафтове. Дошло е времето да си припомним домашната козметика на нашите майки и баби.

Това, което се намира в кухнята, може да бъде използвано като козметично средство. Плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки, мед, зехтин, кокосово масло, кафе, етерични масла и билки – всичко, което става за ядене, става и за разкрасяване. Храните като козметика имат множество преимущества и почти нямат странични ефекти. Винаги са пресни. Ефектът се усеща по-бързо. Не съдържат консерванти, а само витамини и минерали.

Направете си домашен спа
Превърнете кухнята си в спа център - също като армията от химици в лабораториите, които бъркат, смесват и експериментират. Може би ще ви отнеме малко повече време, но за сметка на това козметичният продукт ще е сто процента натурален.

Скраб/пилинг за лице и тяло
Може да използвате: фина кафява захар, сода бикарбонат, утайка от кафе, овесени, пшеничени, бадемови трици или трици от кестен. Смесени със зехтин или кокосово масло.

Маска за лице
Може да използвате на практика всяка храна: мед, пюре от настъргана ябълка, банан, кайсия, праскова или друг плод; пюре от зеленчуци – краставица, домат, суров картоф; сурови бадеми. Смесени със зехтин, кокосово, бадемово масло или масло отгроздови семки.

Билкови компреси за лице
Направете силна запарка от лайка, липа или невен, изчакайте да изстине, натопете в чая марля и я положете върху лицето си.

Маска за коса
Използвайте хининова вода, хума, кокосово, бадемово масло.

Невидимата вътрешна козметика
Най-важното си остава вътрешната нагласа, вътрешната красота – така наречената невидима козметика – по-малко стрес, повече сън, движение и чист въздух. И най-скъпите кремове и маски няма да скрият умореното ни, ядосано лице. Кожата е отражение на вътрешния ни свят – няма как да ни се усмихне огледалото, ако ние сме намръщени. Повече любов и хубави преживявания – по-сияйна кожа. И не на последно място – храната, която слагаме в устата си, влияе и на кожата ни. За да имате хубава и здрава кожа, трябва да се храните балансирано и здравословно.

Тест: Може ли да изядете козметиката си?
Можете ли да изядете една лъжичка от крема за лице или шампоана? Не ви съветвам да опитвате, защото в най-добрия случай ще получите стомашно разстройство или ще се озовете в „Пирогов”. Но може да отделите две лъжици от шопската салата и да я сложите на лицето си като маска – след петнадесет минути не само ще останете жива и здрава, но и по-красива.

* * *

Кожата ни - какво я съсипва?
Настойка от розмарин против бръчки

Коментирай