Изкуството като мода

17.03.2010г. / 09 07ч.
Мария Дуковска
Изкуството като мода


Картина на Пикасо, нарисувана върху вечерна рокля или пък Шекспиров сонет, изписан върху черен T-shirt – това е израз на съвременната ни култура. Да съчетаем шедьоври на изкуството с наглед обикновени предмети, като калъфка за телефон, е безспорният моден хит.

 

Най-актуалните тенденции в света на модата днес са именно арт щампите, които можем да носим върху дрехите си – надписи, картини, символи. Украсени или вдъхновени от произведения на изкуството, най-обикновени вещи, които използваме всеки ден, бързо могат да се превърнат в израз на собствената ни индивидуалност и различност.

Изкуството е това, което често ни кара да мечтаем и да превръщаме фантазиите си в реалност. Без него животът ни би бил твърде еднообразен. Но, за щастие, съвременният човек има богатството да се радва на произведения на изкуството навсякъде – в музеи, театри, кино салони, може да го чуе по радиото, да го прочете в Интернет, да го нарисува върху тялото си или просто... да го облече. Да, защото изкуството не е само картина на Леонардо да Винчи в Лувъра, а е част от нашето ежедневие. Като ярък пример за отражението на изкуството във всекидневния живот е това, да татуираш например върху тялото си шедьовър на известен художник или пък да облечеш блуза с щампа на древен символ или надпис. Изкуството е навсякъде около нас, като все по-често диктува модните тенденции.

Дрехите – чрез тях изразяваме най-ярко личните си предпочитания и индивидуални характеристики. Да се разхождаш с тениска, върху която е изписан сонет от Шекспир, не е странно, а напротив. Модата го изисква. Необходимостта от изкуство и естетика намира отражение във всичко, което обличаме и носим днес.

Шалове, ръкавици, калъфки за мобилен телефон, всички тези аксесоари от външния ни вид, придобиват интересна и дори леко ексцентрична визия, когато бъдат украсени с орнаменти от известни произведения на изкуството. Да носим ръкавици, изписани със стихове или пък украсени с фини плетеници, е възможност да покажем собствения си вкус.

Татуировките – ярък начин да отбележиш себе си пред другите. Татуировките са пренесени от древността, когато са били използвани като белег на място, заемано в йерархията, ранг, религиозна или племенна принадлежност, или най-просто за украса.

Днес татуировките са сред най-разпространените начини човек да изрази себе си. Рисунките по тялото определено се случва да диктуват и модния свят. Татусите се използват като модерен израз на личните ни предпочитания. В XXI век не е никак странно да видиш картина на известен импресионист, изрисувана върху гърба на нежна девойка, която се припича на плажа. Или пък да зърнеш надпис на древен език, “извезан” върху нечия ръка. Това днес е нормално. И е част от съвременната култура, която обществото създава.

Боди арт – изключително интересен и авангарден стил, в който красивото тяло става още по-прелестно, когато върху него се изрисува картина, в ярка палитра от цветове. Да направиш тялото си да изглежда като произведение на изкуството е сред най-впечатляващите услуги, които може да предложи арт съсловието днес.

Вдъхновението намира и своите най-странни форми. Един изключителен пример за това как изкуството не само вдъхновява, но и диктува модните тенденции, е банският костюм, създаден от българския студент Искрен Лозанов. Младият дизайнер направи неотдавна за известна фирма за бельо бански костюм, който съчетава футуристични елементи и орнаменти, използвани в картините на Пабло Пикасо. Най-голямото вдъхновение за младия ни артист е именно великият испански художник и неговите шедьоври. Моделът на Лозанов не само пожъна световен успех, но и бе копиран от американската певица Бионсе Ноулс, която се снима в новия си видеоклип, облечена с него.

Изкуството и всички негови форми отдавна не са архаични произведения, на които да се любуваме единствено в прашните зали на музеите. То е част от нас, и най-прекрасното е, че можем да го пренесем върху себе си, белязани с неговата красота.

* * *

Рисувана коприна – да си нарисуваме шалче
Абитуриентските рокли за 2010-а
Модата като изкуство и забавление
Пиърсингът – мазохизъм, мода или нова естетика

Коментирай