
Обичам пролетта, с всичките й положителни емоции, които създава около предпразничното пазаруване и заради самата празнична атмосфера на трапезата. Еуфорията около Великден, който тази година ще празнуваме от 2 до 5 април ни изпълва с щастие и кулинарно творчество. Всеки иска да изпъкне с оригиналност в декорацията на дома си и да изненада близките си с най-вкусните и интересни ястия. А какво е Възкресение без агнешко месо, зелена салата, яйца, козунаци и козуначени кифлички?
Постарайте се да създадете в дома си най-впечатляваща празнична трапеза и уникална декорация на Вашите пъстроцветни великденски яйца.
Весело посрещане на Великден!
Предлагам Ви моята любима рецепта с традиционното агнешко месо, наречена Празничното агнешко на Милена.
Поръсваме агнешкото бутче с черен пипер и с остър нож произволно срязваме отворчета. В тях пъхаме чесновите резенчета. Слагаме в съд за печене заедно с мазнината от агнето (може да използвате и зехтин или олио) и печем на 200 градуса за половин час, после намаляваме на 150 за около 15-20 минути.
Махаме излишната мазнина, слагаме месото на затоплена чиния за сервиране – трябва да поддържаме задължително топло. След това кипваме соса от тавата заедно с мазнината и виното и подправките. Оставяме малко да се поизпари и поливаме с него маслото.
За приготвянето на соса нарязваме лука на ситно в майонезата. Разпръскваме брашното отгоре и запържваме за около минута-две, след което добавяме млякото, разбъркваме, докато заври и се получи каймак отгоре. Накрая посоляваме и добавяме смляното индийско орехче и сметаната.
Добър апетит!
Снимка: thinkstock
* * *