Меню

Празничното агнешко на Милена

18 март 2010 | 14:02 | Аз жената
Добави в любими
За 6 порции:
агнешко бутче (около 2.500-2.800 кг) 
3 -4 с. л. мазнина от пържено агнешко месо 
2-3 скилидки чесън 
1/3 червено вино 
3 глави лук 
3 с. л. майонеза 
1 с. л. брашно 
1/2 чаша мляко 
1/3 чаша сметана 
1-2 щипки смляно индийско орехче 
черен пипер 
сол
5 ч.20 мин.

Продукти
Приготвяне

Обичам пролетта, с всичките й положителни емоции, които създава около предпразничното пазаруване и заради самата празнична атмосфера на трапезата. Еуфорията около Великден, който тази година ще празнуваме от 2 до 5 април ни изпълва с щастие и кулинарно творчество. Всеки иска да изпъкне с оригиналност в декорацията на дома си и да изненада близките си с най-вкусните и интересни ястия. А какво е Възкресение без агнешко месо, зелена салата, яйца, козунаци и козуначени кифлички?
Постарайте се да създадете в дома си най-впечатляваща празнична трапеза и уникална декорация на Вашите пъстроцветни великденски яйца.
Весело посрещане на Великден!

Предлагам Ви моята любима рецепта с традиционното агнешко месо, наречена Празничното агнешко на Милена.

Поръсваме агнешкото бутче с черен пипер и с остър нож произволно срязваме отворчета. В тях пъхаме чесновите резенчета. Слагаме в съд за печене заедно с мазнината от агнето (може да използвате и зехтин или олио) и печем на 200 градуса за половин час, после намаляваме на 150 за около 15-20 минути.

Махаме излишната мазнина, слагаме месото на затоплена чиния за сервиране – трябва да поддържаме задължително топло. След това кипваме соса от тавата заедно с мазнината и виното и подправките. Оставяме малко да се поизпари и поливаме с него маслото.

За приготвянето на соса нарязваме лука на ситно в майонезата. Разпръскваме брашното отгоре и запържваме за около минута-две, след което добавяме млякото, разбъркваме, докато заври и се получи каймак отгоре. Накрая посоляваме и добавяме смляното индийско орехче и сметаната.
Добър апетит!

Снимка: thinkstock

* * *

Великденско агнешко печено
Агнешко буглама

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
awi ( преди 10 години )
ne pishete tolkova slojni recepti,koito i da iskash nqma da gi napravish,zashtoto vsichko e tolkova omotano i slojno,cheeeeee nqmam dumi:)))davaite po netrudoemki recepti,BLAGODARQ PREVARITELNO
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
majka ( преди 11 години )
0 rate up comment 1 rate down comment
P. ( преди 11 години )
Явно приготвянето на ястието по горната рецепта е твърде трудоемко, след като в изпълнението й се е вклю- чила цяла бригада под ръководството на авторката - за справки текста : "пъха- ме...,слагаме...,печем...,махаме..., нарязваме...,кипваме..., поливаме..., посоляваме... и т.н." . Добър апетит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар