В по-дълбок съд се слага маята. Към нея се прибавя 1 л захар, 1 л сол, малко прясно мляко и малко брашно, докато стане на каша. Като втаса се изсипва в по-голям съд, където се поставят всички продукти и се прави тестото... В него се сипва по малко от мазнината, докато тестото я поеме цялата.
Голяма тайна на бухването на козунаците е в мятането им 100 пъти – удрят се в съда, в който са замесени... и стават пухкави и дъхави... Вътре ние обичаме да слагаме локум или стафиди, което ги прави още по-вкусни!
Хвърлянето сто пъти в съда прави козунаците на “КОНЦИ”
Децата ми чакат всяка година с нетърпение Великден! И се редуват на хвърлянето на козунаците, което ги прави неотменими помощници! Цялото семейство сядаме на масата, така празнично украсена като на снимката!
Пожелавам Ви една усмихната пролет!
Бъдете здрави!
* * *
Великденски козунак “Изкушение”
Домашен козунак
Великденски козунак
Великденски десерт от козунак
Весели великденски идеи