Майчинство

Отсяване на полезните съвети за майки в Интернет

23.03.2010г. / 14 56ч.
Аз жената
Отсяване на полезните съвети за майки в Интернет

Как да отсеем полезните съвети в Интернет без да превръщаме детето си в опитно зайче

Някъде бях чела, че когато се ражда бебе, се ражда и майка. Звучи много красиво, но всъщност нещата стоят малко по-различно – още от момента на зачеването жената вече е майка, макар и да не го усеща съвсем по този начин. Разликата между днешните майки и тези преди тях е Интернет. Любопитството и желанието за повече информация за всичко свързано с децата им, кара майките да се ровят в Интернет, да четат статии на различни лекари, мнения на други майки във форуми и блогове, след това и те започват да задават въпроси, да пишат отговори.

Минусът на глобалната мрежа обаче е, че трябва сам да филтрираш нужната информация. Как обаче да отсеем полезните съвети и да не превръщаме детето си в опитно зайче?

На първо място от съществено значение е източникът, от който сме почерпили информация – дали е препоръчан от познат човек или просто сме го открили в Интернет. Прочетете внимателно не само съдържанието на статиите, поинтересувайте се дали някой е застанал с името си зад тях и като какъв се представя, дали има информация за него. Проверете дали името му е цитирано и на други места в Интернет.

От голямо значение са характерът и броят на коментарите (ако има възможност за такива) – често именно по тях се ориентираме дали след като се приложи определена препоръка е имала ефект. В повечето случаи майките в Интернет пишат това, което мислят, не само благодарение на анонимността, която глобалната мрежа дава, но и обединени от неразбирането от страна на лекари, учители, роднини.

Най-важното обаче, с което винаги трябва да се съобразяваме е собствената ни интуиция. Детето само казва от какво има най-голяма нужда, дори когато още не може да говори. За това дори и в Интернет да откриете съвети на всепризнати авторитети по въпроси свързани с децата, първо чуйте какво ще ви нашепне вътрешният глас.

* * *

Възпитание и списание?
Жак Лакан: съвременен поглед към семейството и семейните комплекси
Боят като метод на възпитание
За възпитанието на детето според Махатма Ганди
Осем правила как да бъдем добри родители
Възпитанието на децата и медиите
Мария Монтесори

Коментирай