Ивет Лолова: Очаквам инициативата “Да подарим компютър на възрастните хора” да продължи

23.03.2010г. / 22 51ч.
Джадала Мария
Ивет Лолова: Очаквам инициативата “Да подарим компютър на възрастните хора” да продължи

Ивет Лолова е главен редактор в уникалния български сайт LudiMladi.bg за хора в златната възраст. Тази година през април сайтът навършва две години, а рождения си ден ще чества на 27 март 2010 г. с туристически поход на Витоша. Ето какво още разказа Ивет за тази туристическа акция и за пенсионерите в България.

Разкажи ни как мина походът миналата година?
Походът миналата година мина успешно. Това пролича от десетките филии с лютеница, които се изядоха и опустошената до последната троха празнична торта. Отделно от това никой после не се оплака от мускулна треска.

Доволна ли си от миналата година и какво очакваш от тази и втория рожден ден на сайта?
Изминалата първа година на LudiMladi.bg беше като първата годинка на едно дете, което боязливо и с любопитство се оглежда около себе си и не много уверено прави първите си крачки. Все пак смятам, че бебето LudiMladi.bg порасна много бързо както подобава на съвременните модерни деца и става все по-уверено. Благодарение на многобройните отзиви – като коментари под статиите и чрез писма в електронната ни поща, научавахме какво се харесва, какво не толкова и за какво още биха искали да прочетат читателите ни. Очаквам тази година още повече интерес към съдържанието на сайта – пак ще кажа, че не се страхуваме и от критики.

Какви са, според теб, българските хора в златна възраст в Интернет?
Това са хора активни, търсещи, любопитни, интелигентни, жадни да научат повече за България и света, с широка обща култура, както и с интересни хобита. Много от тях успяват чрез силата на виртуалното общуване да създадат нови приятелства и да разширят своя малък бизнес чрез многобройните контакти, които създават.

Хубавото е, че броят на хората в златна възраст, които ползват Интернет се увеличава непрекъснато. За това говорят както нарастващите посещения в сайта, така и фактът, че през април 2008 г., когато започнахме, нямахме информация в София да има компютърен курс за пенсионери. Две години по-късно местата, където възрастните хора могат да усвоят азбуката и тънкостите на електронното общуване са вече няколко. Такива курсове се откриват на много места и в провинцията – не само в големите градове, но и в селата. Учители стават доброволци, които без заплащане и с много търпение провеждат обучението. Интересно е, че курсовете са пълни с хора със средна възраст 75 години. Това е така, защото когато хората от тази възраст са се пенсионирали, Интернет и компютрите не бяха навлезли масово в България. Затова пък сред сегашните “млади” пенсионери по-голямата част се пенсионират знаейки и можейки да ползват виртуалното пространство.
Така сега сме в ситуация – желаещи курсисти има предостатъчно – даже чакат на опашка, преподаватели – също има, но няма необходимото количество компютри, на които да се извърши обучението. Затова отново искам да напомня за инициативата на LudiMladi.bg – “Подарете компютър на възрастните хора”. В нея могат да се включат както фирми, така и частни лица. При интерес, моля да ми пишат на адрес: ivet@az-media.biz

Обидна ли е думата “пенсионер”?
Зависи за кого. Както има жени, които се срамуват от думата “бабо” и настояват внучетата им да ги наричат по малко име, или мамче, така има и хора, които не искат да им казват “пенсионер”. Имам една позната, която ми е казвала, че не й е приятно пред нея да споменавам тази дума. Тя изобщо не желае да говори на тема “възраст”. Друга жена писа в писмо до LudiMladi.bg колко унижена се е почувствала, когато са й връчили удостоверението за размера на пенсията. Наистина е трудно да се събуждаш усмихнат и да ходиш по улиците на нашата мила родина с вдигната глава, когато пенсията ти за тридесет години трудов стаж е 136 лв. Но въпреки това има жена с такава пенсия в един малък български град, която вече 15 години се занимава с благотворителност и така не само е осмислила своя пенсионерски живот, но най-вече помага на нуждаещите се.

Кое (за какво говорят) чуваш от тези хора най-често?
Вече отговорих отчасти на този въпрос. Само ще добавя, че има разни хора. Едни признават, че с радост встъпват в новото си положение на пенсионери, други роптаят и се ядосват не само на малките пенсии, икономическата криза, скъпия ток, Бойко Борисов, съседа от горния етаж, но и на самите себе си. Харесва ми, че чрез LudiMladi.bg успях да се срещна и да представя и на читателите ни хора, които са намерили смисъла на живота си, осъществили са голяма част от мечтите си и други, които след пенсионирането си са започнали нещо ново – да рисуват, пишат стихове, издават книги, бродират, практикуват йога, променят хранителните си навици, учат се да работят с компютър и Интернет и т. н.

Пожеланието ти към всички читатели на LudiMladi.bg?
Независимо от възрастта си да продължават да търсят новото, красивото и доброто във всекидневието, като запазят любопитството и желанието за живот. И най-важното – да проявят здравословна доза егоизъм като заявят, че внучетата си имат родители, а бабите и дядовците също имат нужда и право на личен живот.

Повече за тазгодишния поход на LudiMladi.bg научете тук.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
инж.Лиляна Бл. Андре ( преди 11 години )
До края на ХХ век никой човек не биваше да си отива от този свят неграмотен,а от 21-ви век насетне никой човек не бива да си отива от този свят компютърно неграмотен! С приятелски чувства :инж.Андреева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Тошко ( преди 11 години )
Вие по-добре им подарете 2-3 пенсии, ще се зарадват повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар