Меню

Фруктов козунак

26 март 2010 | 12:53 | Аз жената
Добави в любими
1 кг брашно 
270 г захар 
160 г прясно мляко 
5 яйца 
70 г краве масло 
80 г олио 
140 г стафиди, захаросани плодове, локум 
50 г мая 
10 г сол 
ванилия, настъргана кора от лимон
5 ч.

Продукти
Приготвяне

Маята се размива в млякото, добавя се към разбитите яйца (оставя се малко яйце за намазване) със захарта, маслото, олиото, солта, ванилията, лимоновата кора и стафидите. 

Постепенно се добавя пресятото брашно, омесва се меко тесто, което се покрива с влажен тензух и се оставя да втасва на топло 2-3 ч. Като втаса се разделя на три части, които се плетат на плитка.
От оплетеното тесто правя един козунак в кръгла форма за кекс и един в правоъгълна тавичка.

Оставя се отново да втасва, както е подреден в тавата, после се маже с яйце и поръсва със захар.
Пече се на загрята 220 градуса фурна около 40мин. Ако отгоре започне да загаря се покрива с фолио.

* * *

Великденски козунак “Изкушение”
Великденски десерт от козунак
Козунаци с удоволствие от Добрич
Най-добрите готварски рецепти за Великден

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай