Меню

Домашен козунак и Козуначено руло

31 март 2010 | 17:35 | Аз жената
Добави в любими
14 яйца
1/2 литър прясно мляко
1/2 кг захар
3-4 супени лъжици олио
1 лимон настъргана кора + сока му
портокалови корички (по желание)
мая – 2 кубчета
мас
1- 1.5 кг брашно до средно меко тесто

Продукти
Приготвяне

Маята с половината мляко, 2 яйца,2 лъжици захар и малко брашно се забърква до рядка каша и се оставя да втаса на топло. Разбиват се останалите яйца, захарта, млякото, олиото и настърганата лимонова кора, лимоновият сок и порт. корички, накрая се прибавя втасалата мая. Меси се със затоплено брашно, докато стане на мехури, след това се размесва със стопена мас по 1-2 лъжици се слага, докато се поеме от тестото . Отново втасва, ново омесване с мас и се прави на козунаци на плитки и се оставя да втаса в тавата за печене. Като се надигне, се маже с жълтък, ръси се със захар и се украсява с орехи и друго по желание. Пече се на умерена фурна.
Това е самият козунак.

За рулото се прави плънка от 4 белтъка, разбити на сняг с 5-6 супени лъжици захар, 1/2 чаена чаша млени орехи и 2-3 чаени лъжички какао. Разточва се от тестото, маже се с плънката и се навива, след което се оставя да втаса в тава, маже се с жълтък и захар и орехи и се пече по същия начин като козунаците.

* * *

Козунак със сметана
Козуначено руло
Фруктов козунак
Вкусни, дъхави козунаци
Козунаци с удоволствие от Добрич

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай