Майчинство

“1 опаковка = 1 ваксина” – кампания срещу неонаталния тетанус 2010

01.04.2010г. / 10 01ч.
Аз жената
“1 опаковка = 1 ваксина” – кампания срещу неонаталния тетанус 2010

С благотворителен концерт и караоке на български изпълнители официално стартира кампанията “1 опаковка = 1 ваксина” на Pampers & UNICEF за 2010 г. Кампанията е част от глобалната инициатива за набиране на средства за животоспасяващи ваксини за милиони новородени, изложени на риск от тетанус в развиващите се страни. Начало на проекта у нас дават Ива Дойчинова – Посланик на кампанията и музикантите: Хилда Казасян, Деси Добрева, Любо, Елица Тодорова и Стоян Янкулов.

В България кампанията има за цел да се съберат средства за ваксини против тетанус за нуждаещите се майки и техните новородени. От всеки продаден специално маркиран пакет пелени след 1-ви април, ще се даряват средства за 1 ваксина.

Кампанията се провежда за четвърта година в световен мащаб, като България се включва в глобалния хуманитарен проект през 2008 г. У нас инициативата дава много добри резултати благодарение на помощта на хиляди български семейства, които даряват 885 220 ваксини. Това нарежда страната ни на 2-ро място по дарителски приходи на Балканския полуостров (1-ви са Румъния, 3-ти – Сърбия).

“Все още в повече от 47 страни по света на всеки 4 минути неонаталният тетанус отнема живота на новородено, въпреки че болестта е напълно предотвратима от 70 години насам. Близо 130 000 бебета няма да доживеят до първия си рожден ден!”, коментират от UNICEF.
Тази печална статистика може да бъде променена и всеки от нас може да помогне – за всеки закупен пакет пелени дарявате на UNICEF стойността за една животоспасяваща ваксина. Целта е чрез осигуряване на тези ваксини срещу неонатален тетанус да се елиминира болестта до 2012 година.

“Миналата година посетих Централноафриканската република и Кот д'Ивоар заедно с посланиците от другите балкански страни”, разказва Ива Дойчинова, Посланик на кампанията. “Когато видях надеждата в очите на онези майки, които питаха: “А кога ще пристигнат останалите ваксини?”, разбрах, че има смисъл от нашите усилия и че трябва да продължим да се борим! Това, което видях там, не може да се опише с думи, но все пак вярвам, че хората ще успеят да усетят духа на кампанията и какво е чувството да спасиш живот”.

От 2008 г. кампанията “1 опаковка = 1 ваксина” подкрепят и Богдана Трифонова, Гала Будева, Ана Пападопулу, Наталия Симеонова, Радост Драганова, Екатерина Дафовска, Тити Папазов, Георги Енчев. Към тях сега се присъединяват и джаз-певицата Хилда Казасян, която записа специална песен по музика на Брамс – “Песен за живота”. Деси Добрева, Любо, Графа, Елица Тодорова и Стоян Янкулов също подкрепят инициативата със своята музика и гласове.

Тази година организаторите осъществяват и местна дарителска кампания в България, целяща да подпомогне детската грижа у нас. Програмата предвижда дарения на неонатални легла и столове за родилки в родилни отделения в страната, както и дарения на пелени в “Центрове за настаняване от семеен тип” и звена “Майка и бебе”.

Глобалната кампания е хуманитарна социално-отговорна инициатива с цел събиране средства за ваксини за имунизацията против тетанус на новородените деца и бременните жени в 47 развиващи се страни, в това число: Ангола, Камерун, Централноафриканската република, Кот д'Ивоар, република Конго, Камбоджа, Етиопия, Габон, Кения, Либерия, Мадагаскар, Мали, Мавритания, Мозамбик, Нигерия, Нигер, Сиера Леоне, Сомалия, Танзания, ЧАД и др. До момента са събрани 200 милиона ваксини в глобален мащаб. В България, кампанията се провежда за втора година и благодарение на помощта на хиляди български семейства, тя показа отлични резултати – 885 220 дарени ваксини.

Тетанусът е изцяло предотвратима инфекциозна болест в развитите страни, където повечето майки раждат при нормални хигиенни условия, а новородените задължително се имунизират през първия ден от появата им на бял свят, както и през известни интервали от време. В слаборазвитите страни тетанусът е болестта, наречена “тихият убиец”, болест, която покосява новия живот мигновено. Всяка година около 130 000 новородени и около 30 000 бременни жени стават жертва на тетанус. Неонаталният тетанус (тетанус при новородени) е инфекциозна болест, причинена от бактерия, която живее в почвата. Тя попада в детския организъм чрез пъпната връв, още преди да бъде отрязана. Веднъж попаднала в организма, бактерията се развива с невероятна бързина. Тя причинява болезнени спазми по цялото тяло на новороденото и води до трагичен завършек ако не бъдат взети превантивни мерки.

UNICEF е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, UNICEF е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 150 страни по света. UNICEF помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. UNICEF оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. UNICEF се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

Коментирай
Здраве и красота