Меню

Великденски топъл хляб (Великденска пита)

01.04.2010г. / 10 28ч.
Аз жената
Великденски топъл хляб (Великденска пита)

(Рецептата е на моята баба.)

Продукти:
около 400 мл хладка вода
щипка захар
щипка сол
малко олио
1 кубче мая
около 1 кг брашно
6 бр. яйца
2 бр. жълтъци за намазване
сусам за поръсване (след като се изпече могат да се добавят стафиди и шоколадови пръчици)

Приготвяне:
Маята се разтваря във водичката, заедно със солта, захарта и яйцата. От брашно се омесва тесто – като за питка. Оставя се да втаса. ( Тестото се оформя в тава, намазана с олио.) Питата се намазва с разбит с малко олио жълтък и се поръсва със сусам. Като втаса добре се пече в умерена фурна около 1 час.
По желание се добавят стафиди и шоколадови пръчици след като се изпече.

* * *

Козунак със сметана
Козуначено руло
Фруктов козунак
Вкусни, дъхави козунаци
Козунаци с удоволствие от Добрич

Коментирай