Тя, звездата

Елица Ткачова: Бебешката музикална работилница е вдъхновение и страст

05.04.2010г. / 09 25ч.
Джадала Мария
Елица Ткачова: Бебешката музикална работилница е вдъхновение и страст

Елица Ткачова е ПР по професия и музикант по душа. Майка е на две деца. Създава бебешка музикална работилница, където въвежда бебетата и техните родители в необятния свят на музиката. Ето какво сподели тя специално за Az-jenata.bg.

Кога и как възникна идеята за Работилницата?
"Работилницата" възникна през 2006-та година, когато моя приятелка психолог ме покани да учредим тази неправителствена организация. Първоначалната ни идея беше да се занимаваме с курсове за личностно развитие за възрастни, но с времето се оказа че в България почти няма интерес към такива занимания.
Тогава решихме, че може да предлагаме обучения за служители на компании - за мениджърски, презентационни, комуникационни и търговски умения. И двете имаме богат професионален опит в сферата на ПР и маркетинга. Направихме две много успешни обучения с водещи компании в България, но сривът на пазара дойде само 6 месеца след като започнахме и компаниите отрязаха парите за обучения на служители.
Тогава на мен ми дойде идеята да направим музикална работилница за бебета и малки деца, защото с моята дъщеря посещавахме такива вече втора година, а аз съм посветила първите си 12 години на пианото и музиката. И ето че "Работилницата" стана музикална, официално от 1 октомври 2009-та година, когато е и Международния ден на музиката. Сега имаме занимания в Младост и в Лозенец.

Кога детето следва да има първия си досег с музиката?
Още от първия ден на своето съществуване. Това става чрез гласа на мама, най-хубавата музика за ушите на детето.
Българската традиция да се пеят песнички на децата за сън е жива и това е най-разпространеното време за песни, споделят го и майките, които идват на музикални занимания.

Каква музика препоръчвате за бременни и каква за деца?
Няма категорично разделение. Всяка музика която харесваме е подходяща за слушане. Може би класическата музика на големите композитори Моцарт, Бетовен, Бах, Вивалди и Хайдн е тази, която учените вече са доказали че действа и на бременните и на малките деца изключително положително.
Разбира се, децата обичат детски песнички и е хубаво да знаем поне тези от нашето детство и да ги споделяме.

Трябва ли децата активно да се въвличат в изпълнение на музика, според Вас?
Да, и това не е сложно - една дрънкалка, дървени кубчета, жестове, които да следват песента и малкият човек вече е заинтригуван и любопитен да опита сам.
Това правим и в музикалните занимания "Бебешка музика" (www.rabotilnicata.com), но там добавяме и силата на работата в група. Когато децата виждат и други деца и големи хора да са активни и да правят интересни неща с ръце, да тракат с кубчета и дрънкалки, ефектът е много по-голям.


Има ли място и за български народни песни в бебешката музика?
Разбира се, това е част от националната ни идентичност и е важно да я предаваме на нашите деца. В "Бебешка музика" се учим на много популярни народни песни - "Боряно, Борянке", "Седнало е Джорето", "Опни ми, тропни ми". Чрез тях децата се учат да разпознават уникалните български неравноделни ритми, така характерни за народното творчество. Освен песни, заедно танцуваме и народни танци - хорце, ръченица.

Изкушена ли сте Вие самата и от други изкуства? Споделяте ли ги със своето дете?
Ако под изкушена се разбира почитател - да, обичам театъра, киното, операта и балета, изобразителното изкуство. С моите деца обичаме да рисуваме, с малката ми дъщеря всеки ден правим куклен театър, откакто отидохме за първи път заедно на Коледа. Обичаме да се цапаме с водни бои и да създаваме заедно велики импресионистични картини. Друго любимо занимание е приложното изкуство - лепене, изрязване, сглобяване. Изобщо децата откликват на всички изкуства и занимания, стига да са поднесени внимателно и според възрастта им. В добавка е важно търпението на големите, подкрепата и одобрението, когато малкият човек се е справил добре.

Какво е да си майка в днешно време?
Предизвикателство, не толкова заради материалното осигуряване на децата, колкото заради възпитанието. Днешните деца са заобиколени от толкова много технологии, че общуването с другите лице в лице, удоволствието от играта на топка, четенето на книга и ходенето на гости е изместено от компютъра, телевизора, телефона и всякакви други технологични посредници. Това за мен е най-голямото предизвикателство като родител, как да науча децата си да балансират и да вземат полезното от технологиите и от това да не страдат общуването с другите, игрите.

За какво не Ви достига време?
Може би за повече спорт, иска ми се да имам време не само за йога, но и за плуване.

А за какво мечтаете?
За повече възможности да пътувам по света, няма по-хубаво нещо от пътуването и запознаването с нови места и хора.

Вашето пожелание към нашите читателки?
Пожелавам им да са щастливи майки и обичани жени.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Елица ( преди 11 години )
Мили читателки на az.jenata, мили ***, ако имате въпроси - задавайте ги, аз ще отговоря на всеки от вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар