Писна ми

Редно ли е да вземеш камък от градината на баба Ванга?

07.04.2010г. / 12 26ч.
Аз жената
Редно ли е да вземеш камък от градината на баба Ванга?

Рупите е уникално място с географските си особености и свещено заради баба Ванга, която години живееше там. Намира се в Югозападна България, в близост до река Струма. Местността представлява кратер на изгаснал вулкан, а обликът й се оформя от вулканичния хълм Кожух, термалните извори и хълма Пчелина. Надморската височина е малка.

Баба Ванга казваше, че това късче земя е наситено с особена енергия. Почувствах го веднага, щом слязохме от колата - все едно някой хвърли върху мен невидимо магическо було, което ме дари с невероятно спокойствие и лекота – все едно не стъпвах на земята.

Църквата не ми направи особено впечатление, повече ми хареса паркът с горещите езера и термалните извори. Присядаш на някой камък, затваряш очи и вдишваш от серните пари. Това е истинска спра процедура.
Температурата на минералната вода в Рупите е около 76С. Тя е леко минерализирана. Съдържа хидрокарбонати на натрий, силиций, флуор и сулфиди. Минералната вода има лечебни свойства и оказва благотворно влияние при заболявания на храносмилателната система, ендокринно обменни заболявания, а също и заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични и кожни заболявания.

Останах приятно изненадана, че кафенето предлага напитки и храна без надценка, тоалетната на паркинга е безплатна и изключително чиста. Отсъствието на всякаква комерсиализация на това място сигурно също допринася за добрата енергия.

И все пак нещо успя да ме шокира и ядоса. Първо: на входа пишеше забранено за кучета, а хора влизаха с домашните си любимци без да се смущават, че правят нарушение (аз също имам куче, но не влизам с него там, където е забранено). Второ: въпреки, че никъде не пишеше не рушете, една госпожа най-спокойно запретна ръкави, наведе се и с две ръце гушна доста големичък камък от единия извор, от градината на баба Ванга! Понеже е голям и не става да си го сложи под възглавницата, сигурно ще си направи домашен олтар около него.

Знам, че това е проблем не само в България. Чувала съм, че туристи от всякакви националности масово си взимат за спомен камъче от Акропола или пясък от Сахара. Но камъчета и пясък – дал Бог, а камъните в градината не бяха чак толкова много. И защо трябва да бъдем като всички – нека за разнообразие да се опитаме да имаме по-етично отношение към местата, които посещаваме. Освен това, прибирането в джоба на всяко нещо, което не ти е било предложено лично, означава кражба. Няма невинни и благородни кражби, както няма невинни лъжи. Попитах спътниците ми редно ли е да си вземеш камък от градината на баба Ванга. Някой изказа предположение, че жената сигурно го е взела заради болно дете или за свое здраве. По същия начин, за да си доставим радост кършим клонки от парка и берем цветята, цъфнали пред съседния блок,  а за да не си създаваме грижи, оставяме боклук след себе си, когато отидем на пикник. Природата навсякъде по света е уникална и красива - затова не трябва да я рушим, а да я пазим, за да може и хората, които посетят туристическите места след нас да има какво да видят и на какво да се насладят.


Ванга, нейните събратя и измамникът - Спас Попов

 

Коментирай
3 rate up comment 3 rate down comment
Анонимно ( преди 11 години )
Моите спомени от Ванга са обкщо взето три:Когато съм бил дете, разболял съм се, отишли са при Ванга с прословутото кубче захар. Ванга е изрекла за мене такива глупости, че и най-случаен човек на нейно място би налучкал повече.Второ, в Библията пише"Врачка да се не оставя жива." Тук може да се изкажат християните.А третият ми спомен е как по българската телевизия Ванга държи пачка банкноти и се кара с някакви свещеници по повод църквата в Рупите.За голямо мое съжаление, това са фактите, наистина някои от фактите, но все пак факти.Според мен това беше една общо взето нещастна жена, която всеки използва както можа. Явно на народът му трябват глупости, в които да вярва. Жалко за такъв народ. Изобщо не е чудно, че е най-бедният в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 1 rate down comment
Петя ( преди 11 години )
Не мисля, че трябва да се насърчава разрушаването на естествения облик на това уникално място. Дори и ако редовно някой бъде ангажиран с пренасянето на "камъни от някъде другаде" -това предложение звучи доста несериозно, а и камъните за туристите никога няма да са достатъчно. Освен това, когато застана да се снимам за спомен в тази градина, бих искала да знам че това са камъните от времето на Ванга, а не просто атракция! Това е просто моето мнение по въпроса и не желая да обидя никого, но смятам че всеки трябва да се запита какви ще са последствията, ако всички ценители на пещерите си отчупят по нещо от Ягодинската или от Леденика, а всички влюбени си вземат парчета от Моста на въздишките във Венеция.... Смятам че снимките са достатъчен и наистина добър начин да си спомним, но и да съхраним всички прекрасни места на които сме били, запазвайки уважението, което им дължим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 1 rate down comment
Ани ( преди 11 години )
Чудя се как не са почнали да продават лековити камъни от градината на баба Ванга:) Това е единия начин :) другия е тези, които се грижат периодично да вземат камъни от някъдедругаде и да ги слагат в градината - и така винаги ще има камъни за туристите:)за лек, за украса, за спомен, за хипноза - за каквото решат. Какъв е проблема? А за рушенето съм съгласна - измислили са фотоапарати :) така запазваш спомен и за цвете и за място и за емоция и за всичко:) Няма нужда всичко да се влачи у дома:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 1 rate down comment
Костадинова ( преди 11 години )
Абсолютно съм съгласна с написаното, защото ако ние самите не пазим природата и нейните забележителности, няма кой да го свърши вместо нас. Лошото е, че ние българите сме свикнали да търсим вината за постъпките си в някого друг и което е по - лошо да не ценим това, което имаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота