Арт-терапия с плетене

12.04.2010г. / 10 21ч.
Аз жената
Арт-терапия с плетене

Изкуството помага на много хора да преодолеят стреса и притесненията от непознатото. Плетенето доказа това с действието си върху нас. То ни кара да се освободим от ежедневието си и да сме креативни за нас и семействата си. Плетенето става любимо хоби на всички усвоили техниката на плетене. Плетката е нещо, което може винаги да е с нас и да се възползваме докато децата ни играят, или чакаме някъде, за да изплетем поредното си творение и да зарадваме любимия ни човек.

Мястото, където може да видите изобилие от ръчно направени неща и единственото място, където вие сами можете да си ги изработите е работилница Бонбонета.

В работилницата участват хора с различни желания и умения, но по-голямата част са плетачите. Професионалистите изготвят изделията за бутиците, а тези, които искат да се научат да плетат, посещават курсовете по плетене на 2 и 5 игли.

Курсовете по плетене са единствени по рода си в България. Те са с последователни уроци в програма от 60 занимания. Провеждат се в едно от най-старите читалища в София, с чаша чай и прясно опечени домашни сладки, два пъти седмично от 18.30 часа.

Улисани в схемите и бримките се забравят всички проблеми и се създават приятелства за цял живот.
Затова и курсът се казва “Арт-терапия с Плетене”.

По-голямата част от жените в курса са младите майки, които искат да оплетат униката за тяхното малко слънчице. Курсът се посещава и от жени, които искат да оплетат фантазиите си, но не са познавали техниката досега. По-голяма част не са докосвали куки преди да дойдат в работилницата, а сега са отлични плетачи.

Лектор в курса е дизайнерката на плетени изделия Ваня Бонова. Тя е наградена за творчество от 2 немски фирми. Освен че е утвърден професионалист, тя е млада и енергична, с много идеи и смели предложения в света на плетените и други ръчно изработени изделия.
Инициатор за бъдещите проекти като обучение на млади майки и бременни жени да плетат; обучение на чужденци на този стар български занаят; изложби на курсистите и участия в панаири с изделията ни. В момента е водеща на рубрики за занаяти на 3 печатни медии.

Основната идея е след курса жените сами да проектират изделията си, а не само да плетат по готови схеми.

За тези, които не могат да посещават курса е създаден сайтът на работилницата. Там могат да се намерят много уроци с подробни графики, схеми на изделия с прежди, които са произведени в България и може да си ги изработите, много статии с любопитни и енциклопедична информация.
Единствено от този сайт може да си закупите Хоби комплект с прежда, схема за плетене, ако нямате инструменти ще Ви добавят и тях. Какво по-хубаво от това. Решаваш да си почиваш и куриер ти донася всичко необходимо без дори да ставаш от компютъра или шезлонга на вилата.
Схемите са подробни без много съкращения, все пак са писани от човек, който е и преподавател.

www.bonboneta.net
Вторник и четвъртък от 18.30 до 20 часа
Ул. “Тича” N 6( в близост до Орлов мост)
Ваня Бонова Маринова
Тел.: 0898359968

Вижте фото поглед

* * *

Плетене – то било лесно
Бродерия, поаланс, плетене на пет и една куки
Отказване от тютюнопушене с гоблени
Шев, гоблени, плетиво – тема във форума

Коментирай