Европейски моден съвет беше учреден в България

30.05.2007г. / 16 21ч.
Аз жената
Европейски моден съвет беше учреден в България

11 нации инициираха и учредиха в България Европейски Моден Съвет
В чест на 50-годишнината на Европейския съюз новоучреденото европейско обединение обявява 2008-ма за година на европейския моден дизайн
Като красив подарък от най-елитните модни организации на Европа, в навечерието на 9-ти май, 11 неправителствени дизайнерски организации инициираха Европейски моден съвет. Модният съюз обединява европейската индивидуалност и креативност и бе учреден на 19.05.2007 г. Подписването на Учредителния устав се осъществи в къща-музей “Хиндлиян” в 13-вековния Пловдив – културната столица на България.
Инициативата стартира в сградата на Народното събрание на Република България, където бе представен съставът на Инициативния комитет. Пълноправните учредители Австрия, Белгия, България, Дания, Естония, Румъния, Унгария, и асоциираните Норвегия, Украйна, Босна и Херцеговина, Албания, гласуваха и единодушно избраха председателството на България, представлявано от Националната камара за мода и Надя Вълева. За заместник-председатели на Европейския моден съвет учредителите определиха Кралство Дания, представлявано от Denmark Fashion и Ан Мари Мондруп, и Кралство Белгия, представлявано от Modo Bruxellae и Линда Ван Ваесберге. Реализирането на тази красива и полезна обща активност е оценена като събитие с нумизматична стойност и получи всеобщи достойни адмирации от страна на присъстващите дипломатически представители, депутати, медии, гости. Поздравителен адрес към Инициативния комитет отправи лично Н. Пр. Майкъл Хъмфрис, посланик на ЕС и ръководител на представителството на Европейската комисия в България, Н. Пр. Карл Дийм, посланик на Австрия и Г-н Иво Атанасов, председател на Комисията по гражданско общество и медии в 40-то Народно събрание и член на Комисията по културата. Културното аташе на Русия Г-н Константин Воронцов от името на Н. Пр. Анатолий Потапов оцени обмена на творчески находки и опит като полезен и взаимоизгоден и пожела на добър час на учредилите Европейския моден съвет.
Събитието е под патронажа на Н. Пр. Майкъл Хъмфрис, посланик на ЕС и ръководител на представителството на Европейската комисия в България, подкрепено от Комисията по културата и Комисията по гражданско общество и медии на 40-то Народно събрание на Република България и Община Пловдив.
На снимката – Майкъл Хъмфрис, Надя Вълева, Иво Атанасов.

Коментирай