Млади дизайнери с Европейско бъдеще

24.09.2007г. / 16 46ч.
Аз жената
Млади дизайнери с Европейско бъдеще

Националната камара за мода на Република България, с подкрепата на Столична Община, любезното  домакинство на Гранд Хотел София  и Асоциацията на модните агенции с модели на Интерсаунд и топ моделите на БГ моделс проведе финалният кръг от конкурса за млади модни дизайнери „Фешън Райс 2007”.

На открита площ в градинката пред Народния театър  се представиха 15-те дизайнери-финалисти на конкурса от средни училища, колежи и университети по мода и моден дизайн от България и Румъния. С почетното председателство на Г-жа Инна Хъмфрис – съпруга на Негово Превъзходителство Посланика на Европейския съюз и ръководител на Европейската комисия в България и Г-н Иво Атанасов, председател на международното жури и шеф на парламентарната медийна комисия, бяха избрани при оспорвана конкуренция победителите. Чест за организаторите бе и личното присъствие като гости на Н. Пр. Бертил Рут-посланик на Швеция със съпругата си, съпругата на Н.Пр. Гючук-посланик на Турция, както и изявени журналисти, български и гръцки модни фотографи, почитатели на модата.

Сред представените готови модели на младите дизайнери в категориите текстилен и моден дизайн на бельо, спортно-елегантна младежка мода, вечерни облекла, Прет-а-Порте  и висша мода се открои веднага с единодушната отлична оценка на международното жури 18-годишната Диляна Георгиева от гр. Велико Търново и впечатляващата и колекция от 6 модела спортно-елегантна младежка мода. Петгодишен договор за продажби на идейни проекти и готови модели и публикуване модел на корица в списание за моден дизайн Студио Надин Стайл, световните магазини eBay и 4 участия в Българската седмица на модата е наградата и като носителка на почетната статуетка за 1-во място. Заедно с Ваня Митова от Враца те ще представят България на международен подиум в Сараево през октомври т.г. по време на годишната среща на Асоциацията на балканските палати в Дните на Балканската мода, награда осигурена от БТПП като член на журито.

Второ място в заключителния етап на конкурса "Изгряваща мода 2007" журито присъди на дипломантката от Ръмънския университет по изкуствата Адина Ифтод от Букурещ и нейната колекция Прет-а-Порте. Освен 2 участия в Българската седмица на модата и 3-годишен договор за работа със списанието и публикуване модел на корица, талантливата румънка ще бъде дизайнер и на конкурса за красота „Кралица на красотата 2007” през ноември в София, награда осигурена и от Асоциацията на модните агенции.
Трето значимо място във финалното класиране бе отредено за колекцията висша мода на Евгени Петков на 19г. от Ботевград и специалната награда за последно участие: Спонсорски 5-годишен договор от Студио Надин Стайл за развиване на собствена марка, производство на колекции и участия в Българската седмица на модата. 


4-то издание на конкурса "Изгряваща мода 2007" осигури за Евгени Петков, Марина Коларова и Ирина Арлашка представяне на български моден дизайн, безвъзмездно в шоу-рум и участие в модно дефиле сред стотиците международни дизайнери на Световния моден панаир в Дюселдорф и Франкфурт. Лично г-жа Жулиета Георгиева - ръководител на официалното представителство на панаирите към Германо-българската индустриално-търговска Камара като член на журито, обяви участието им в „Боди Лук” - февруари 2008.
Почетни дипломи за участието си като финалисти с право на едногодишни публикации и продажби получиха всички участници в разделите текстилен и моден дизайн. За талантливата българска студентка по моден стайлинг в Париж Марина Коларова, едноседмичният стаж и изработка на колекция като асистент дизайнер на моден салон „Лита” ще бъде заслужено и значимо първо публично признание.

Финалното модно дефиле на 4-та Изгряваща мода, завърши с презентация на най-новия брой Студио Надин Стайл за висша мода с информация за модни тенденции пролет-лято 2008 и дрес код „Абитуриентски бал”. Лицензираното от Министерство на културата издание е вече на пазара на местата за продажба на вестници и списания в цялата страна. Моделът от корицата, представи лично с участието си авторът и миналогодишен победител Николай Божилов от София, лидер сред 17-те европейски креативни автори, представили тенденциите 1 година напред.

Коментирай