Списанието, което води разговор

02.10.2007г. / 10 42ч.
Аз жената
Списанието, което води разговор

Българската версия на най-четеното италианско списания за жени – AMICA, започна да излиза у нас тази седмица. По повод представянето на списанието от Милано, където в момента тече едно от най-престижните събития в света на модата – Milano Fashion Week, пристигат главният редактор за Италия - Даниела Бианкини, както и модният редактор - Емануела Тестори.

В Италия списанието започва да излиза през 1962 г. През 2001 г. изданието сменя своя формат и налага идеята за „бялата корица”. Оттогава, вече 120 броя, винаги “облича” бяла корица - най-характерната му визуална черта и негов запазен символ в цял свят. Графиката на медията залага на елегантни черно-бели решения, а модата и текстовете търсят образованата, иронична и неудобна жена. „AMICA обича и уважава съвременната жена. Не я тревожи със „задължителни” начини, по които трябва да изглежда, да се чувства или да се държи. Притежава спонтанност, вдъхновена от реалността. Целта е  да бъдем максимално близо до своите читатели като интересен събеседник, в чиято компания се чувстваш добре” – казва Богдана Златева, главен редактор у нас.

Концепцията, с която издателство „Рицоли” създава AMICA през 1962 г., е „сериозно списание за жени, с остроумно съдържание, твърдо перо, много мода и категоричен стил”. Любопитно е, че нито главният редактор, нито арт-директорът до онзи момент са работили за женско издание. Пред своята италианска публика дамите признали, че дори не са чели женски списания, защото ги смятали за „ужасно скучни”. Днес то оглавява класацията за най-добро женско списание на Италия. Тя търси жените, които приличат на нея – съвременни, предизвикателни, заинтригувани от новото, с изострено чувство за красота и собствено, иновативно отношение към модата. В България списанието ще следва същата философия. „Днес в България, а и там в Италия, AMICA е честен разговор между две жени. Увлекателен разговор, богат на истински истории и житейски опит. Форматът е абсолютно нов, а посланието – че интелигентната и чувствителна жена все още може да бъде „отвлечена” на едно ново място.” – казва в първия брой Богдана Златева, главен редактор и арт директор на списанието у нас.

Модата
Списанието ще води спокоен разговор с българската жена, вместо да я покровителства или да се опитва да управлява живота й с модни императиви. В разработката на своите fashion рубрики, то ще представя собствена перспектива към света на високия подиум, предназначена за жената, която трансформира модата без да й се подчинява. Моден редактор на българското издание е Сандра Клинчева. Във всеки брой тя ще разговяря със читателите в своя дневник от света на модата.Ще се публикува висококачествена модна фотография на български и световни имена. „Корицата за първия ни брой е снимана в България, с български модел (Мария Руньова), от български фотограф (Енчо Найденов), макар че италианският издател има изрично условие всички корици да се снимат в Италия и изобщо, да се подготвят от неговия екип. За нас направиха изключение. Щастливи сме, че ни гласуваха това доверие. Те пък са доволни от резултата -  „корицата ви е красива, стегната, изчистена и изключително в стила на AMICA”. За нас това означава наистина много.” – казва Сандра Клинчева. Моделът от първата корица Мария Руньова е дефилирала за Valentino и Rocco Baroccо. Руньова е била корица на италианския и американския VOGUE.

Екипът в България
Главен редактор и арт директор е Богдана Златева, която казва, че „винаги се е занимавала с комуникация” - била е арт-директор на Капитал Light, участвала е в създаването на някои от бизнес изданията на Economedia, преди това е ръководила собствен бизнес в сферата на визуалната комуникация. Сандра Клинчева, модният редактор на списанието, завършва Central Saint Martin's College of Art and Design в Лондон, а после преподава в сингапурския клон на колежа по изкуства и дизайн Raffles La Salle. Десислава Стоянова, зам.-главният редактор, е работила във в-к „Сега” и в телевизия bTV като политически репортер. Сред останалите дами в редакционния екип на най-новото списание у нас са Калина Андролова, Елена Колева, Деница Бешлиева, Диана Алексиева.

Снимки:
Богдана Златева (ляво), главен редактор и Емануела Тестори, моден редактор в Италия
Бразилският посланик със своята съпруга – Паоло и Лишиа Воловски

 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Емил ( преди 11 години )
това което сте написали за модата ми харесва мисля че ще привлечете много фенове на списанието модата е нещо водещо в днешно време и трябва да присъства навсякъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар