Това беше първият ми Великден, на който аз сама трябваше да сътворя нещо за семейството си – нещо интересно, нещо традиционно, нещо забавно.
Аз съм католичка и за мен празникът вече отмина, но той остави онази сладка следа на удовлетворение от добре свършената работа.
За пръв път правих много неща, но когато тайната съставка на всичко е любовта, успехът е сигурен. Всичко – и козунакът, и яйцата, и тортата – всичко съм забъркала с любов.
Яйцата са предизвикателство за всяка домакиня – в този ден ние се превръщаме отново в деца, които се радват на всяка от шарките на своето уникално произведение. Ето защо, отивайки на магазина да купиш от новата боя не се замисляш за парите, които трябва да прежалиш в името на красотата и оригиналността.
Едни от яйцата тази година боядисах с готови сребърни бои – те са с уникален седефен блясък и за разкош се шарят със сребърни нишки. Стават наистина страшно красиви яйца. А и технологията никак не е трудна – просто капеш от боята на ръкавица и омазваш цялото яйце. Оставяш го да съхне, а след това слагаш сребърното фолио и търкаш с върха на лъжицата.
Тази година научих нова технология – яйца с желатин. Наистина стават уникални, просто не може да повториш яйцето. Разтапяш желатин по стандартния начин, но с 20 грама повече вода. Цопваш яйцето в него (преди това обаче трябва да разтвориш боичките в много малко водичка). Вадиш желатиновото яйце и с една четчица го мацаш с боите, а накрая можеш да дооформиш с пръсти. Вярно много мръсна работа, но пък си заслужава.
Естествено и аз приех предизвикателството с продуханите яйца и рисунките. За жалост тази година успях да направя само 3, но така три по три, година след година ще се съберат доста. Тук може да се декорира с мъниста, пайети, от готовите орнаменти за рисуван маникюр, брокатени лакове и т. н. – каквото ти душа реши.
А най-голямата ми гордост е последното – сладко яйце. Това е торта във формата на яйце – естествено със задължителното зайче отстрани направено от захарно тесто. Направата й никак не е трудна. Размесваш бисквити – натрошени, орехи и масло. Отделно разбиваш един крем от готовите без варене, но наполовина от млякото указана на опаковката и така оформяш бисквитено тесто, с което моделираш формата на яйце. Отгоре намазваш маслен крем – едно меко масло, 2 лъжици мляко и пудра захар на вкус. Украсяваш така както ти роди фантазията.
Това са моите великденски яйца, уникални, направени с много любов!!!