Един от най-важните семейни празници е Бъдни вечер. Той е посветен на дома и огнището и по стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза, стопанинът на къщата запалва специален пън от крушово, дъбово или буково дърво в огнището, наречен бъдник. По искрите в огъня се гадае каква ще бъде годината. Празничната трапеза се нарежда върху слама под иконостаса. На трапезата се слагат от 7 до 9 постни ястия.
След Коледа идва и Нова Година.
За Нова година ресторант “Хаджидрагановите къщи” предлага вкусни гозби от различни краища на България:
- Мешано по нашенски – пълнен домат с орехово-босилекова разядка, парченца пушена амбарица, печена чушка с кълцани краставички, венец от зелена салата, билков булгур и калпачета от маслини;
- Мешана троянска вечеря – две ролета от пилешки (спанак, топено сирене, сушени домати) и свински филета (ябълка, кашкавал, бекон) с пълнеж по стара рецепта от нашата работилница и гарнитура от жарена царевица кочан и пюре от кестени;
- Подбрани мезета от стряхата – пастърма, суджук, опушен кашкавал, бански старец, пастет от билково сирене и сушени домати;
- Чорбаджийска вечеря – резени от агнешко (с моркови, пресен лук, гъби) и телешко (с манатарки, топено сирене и дренки) с плънка от стари градски легенди, със сос от манатарки, компанирани с лозови сармички, парче гъши дроб, ябълки и шафран;
- Прясно изпечена погача в пещ;
- Баница с късмети.
Необятна е българската кухня, затова да не забравяме предшествениците си, от които винаги можем да се учим и съхраним българщината и на първо място, че трапезата, особено в празничните дни, е събирала българското семейство с мисълта за единение при радостите на битието.
При днешния интензивен начин на живот, когато динамиката е наш всекидневен спътник, за всеки от нас би било много приятно да седне пред хубаво наредена маса, в уютна българска атмосфера и да изпита удоволствието от едно вкусно ястие, което ще ни ободри и даде хубаво настроение.
“Хаджидрагановите къщи” – гостоприемство по български!
Тел. 931 31 48
www.kashtite.com