Меню

Тайните на идеалното задушено ястие

1 март 2015 | 12:03 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Тайните на идеалното задушено ястие

Приготвяне

Повечето домакини бързат да приготвят нещо за ядене колкото се може по-скоро след като се приберат изморени от работа.

Някои гозби обаче изискват повече отделено време не само за подготовка, но и за процеса на самото готвене. Задушените ястия са такъв тип гозби, които е добре да стоят на огъня по-дълго време.

Има няколко прости трика за приготвяне на перфектното задушено ястие. Вижте кои са те.

Ако приготвяте месо

1. Запържете леко месото преди да го задушите. Важно е месото да се сложи в съд с дебело дъно.

2. Месото се поставя в малък обем течност, така че да не се получи по-скоро варене, отколкото задушаване.

3. Температурата на котлона не трябва да е много висока. Колкото по-ниска, толкова по-бавно ще се готви месото. Това означава, че ще е и по-крехко.

4. Винаги похлупвайте под капак за по-голяма крехкост.

Ако месото е със зеленчуци

1. Месото се запържва най-напред в 1-2 лъжички мазнина, докато хване лека коричка.

2. Изважда се от съда и в него се слагат зеленчуците. Важно е да не готвите съвсем едновременно двата вида продукти, защото зеленчуците стават готови много по-бързо, което крие риск от изгаряне преди месото да е готово.

3. Зеленчуците се запържват на бавен огън, докато омекнат.

4. Месото се връща при зеленчуците и се добавя малко течност – бульон, вода, вино.

Забележка: Умерената до ниска температура е от изключителна важност при задушаването, защото така жилавите тъкани на месото омекват най-добре. Ако готвите месото на силен огън за по-кратко време, то ще стане жилаво и твърдо.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай