Кои са най-полезните храни за червата, които подпомагат здравословния баланс на чревните бактерии и кои храни не трябва да ядем, ако искаме да имаме здрав храносмилателен тракт?
Глутен от индустриален фермент Според някои изследователи и специалисти по медицина не е нужно да имате диагностицирана цьолиакия, за да имате непоносимост към глутена. Глутенът може да дразни лигавицата на червата и да предизвиква редица проблеми и при хора без чувствителност към глутен. Според д-р Винсънт Педре, автор на „Щастливи черва: Програма за прочистване, която ви помага да отслабнете, да сте по-енергични и да елиминирате болката“ (Happy gut: The Cleansing Program to Help You Lose Weight, Gain Energy, and Eliminate Pain), в основата на проблема с глутена при хора без доказана непоносимост, е промишлеността. При индустриалното отглеждане на пшеница, ръж, ечемик, които са и най-масовите суровини за хляб и хлебни изделия, се използва хербицида глифозат. Той стимулира растежа на тези култури, но уврежда баланса на червата. Препоръчително е да се консумират хлебни продукти, които имат етикет „без ГМО“ или биопродукти за по-здрави и щастливи черва. Снимка: Max Pixel