Меню

Провали в кухнята – кой е виновен?

01.05.2012г. / 11 21ч.
Надежда Маринова
Провали в кухнята – кой е виновен?


Здравословната храна
започва от готвенето с настроение

Всяка домакиня е имала провали в кухнята, когато яденето не се е получило. Най-често след това слагаме готварската рецепта в графа „лоши“. Но причините за несполуките край печката могат да бъдат различни.

1. Готвите на око

Със самочувствието на опитни готвачи или поради небрежност не спазваме готварските мерки в рецептата.

2. Не спазвате последователността на рецептата

Има значение последователността и предварителната обработка на продуктите. В противен случай рецептите щяха да се състоят само от списък, а начинът на приготвяне щеше да е излишен.

3. Стари/некачествени продукти

Хубавото ястие се приготвя от пресни и с добро качество продукти. Когато пазарувате и преди да започнете да готвите, четете етикетите. От стари яйца, прясно мляко, покълнали картофи, започналата да лепи по пръстите шунка, най-евтиното олио и увехнала салата няма как ястието да стане вкусно.

4. Заменяте продукти и подправки

Заменяте или пропускате продукти и подправки – затова ви се получава съвсем друга рецепта, понякога и с не добър резултат.

5. Рецептата не е изпробвана

Попаднали сте на неизпробвана рецепта. Често това са преводни текстове, дори с продукти, каквито на нашия пазар няма. Друг проблем може да се окаже, че ви липсват специфични уреди за готвене – като пасатор, блендер, уред за готвене на пара, уок тиган и др.

6. Готвите с лошо настроение

Последна по ред, но първа по важност причина – готвенето е като всяка друга дейност – трябва да се прави с добро настроение.

Трябва да подхождаме към готвенето като към свещенодействие – с добри и ясни мисли и радостно настроение. Така и най-обикновената рецепта ще ни се стори божествено вкусна и ще ни нахрани добре.

Не бързайте да отписвате една рецепта като лоша – след време отново я изпробвайте. Проявете творчество – ако някой продукт не ви харесва – сменете го с друг, или с трети – понякога добрият резултат не става от първия път. Мислете за себе си като за учен, експериментатор, откривател във вашата лаборатория – кухнята.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай