За всички любители на лозовите сармички ще споделя един, може би най-лесният възможен начин за консервиране на лозови листа за зимата.
Берем млади, свежи светлозелени листа. Трябва да не са стари с изпъкнали жилки и най-важното да не са пръскани с никакви препарати.
Редим ги на купчинки примерно по 20 броя, като ги подреждаме така, че да са например всички с лъскавата страна надолу.
Всъщност всеки най-добре знае колко лозови сарми прави за едно ядене. Ако правите 60 броя, може да сложите 2 купчинки по 30 или 3 по 20. Ако са по-малко, по-лесно се навиват и заемат по-малко място.
Няма нужда да миете лозовите листа, но ако сте супер старателни и параноични може да ги избършете. Много е важно откъде ги берете, но ако ги вземете от чист район, наистина няма за какво да се притеснявате.
След като сме разпределили листата на купчинки ги навиваме на руло и ги завързваме с конец. Поставяме ги в пликчета и ги слагаме във фризера.
И зимата когато ни се прище да сготвим сарми, например на Бъдни вечер вадим няколко рула лозови листа, размразяваме ги и си ги приготвяме.
Този начин за съхранение на лозовите листа е идеален за дами, които нямат сила да затварят капачките на бурканите и няма никой наоколо, който да помолят да го направи.
Снимка: Вергиния Генова
Прочетете още: