Меню

Коледна пуйка

04.12.2005г. / 15 32ч.
Аз жената
Коледна пуйка

Пуйката – класическо угощение за Коледа – не толкова лесна, според някои за приготвяне, но пък много вкусна. Споделям с вас как я приготвям аз:

Пуйката (4-5 кг) измивам и проверявам (понякога вътре има лентичка-термометър или пликче с дреболийките). Сварявам цялата в голяма тенджера. Оставям да ври на слаб огън около 30-40 минути.

Междувременно подготвям плънката: 3-4 глави лук задушавам в масло и олио, добавям около 2 чаши ориз и постепенно подправките – черен пипер, малко джоджен, сол, а след това и нарязаните на не много дребно печурки (около 300-400 грама). Когато сместа се позадуши добавям малко (около чаша-две) от бульона на врящата пуйка. и оставям да се посвари за 15-тина минути.

Изваждам пуйката от водата и осолявам добре отвътре и от вън. Пълня с плънката, след което зашивам с голяма игла (баданарка) и дебел конец.

На дъното на тавата слагам предварително посварено кисело зеле и мазнина няколко лъжици (олио, мас). Отгоре поставям напълнената пуйка. Върху нея наслагвам бучки масло. Покривам с фолио и пека около 2 часа на слаба фурна. След това махам фолиото и оставям да се доопече за още 15-30 минути, като постоянно заливам със соса, за да остане сочна.

Поднасям задължително топла, с червено вино. Сервира се парче месо, плънка и зеле. Добър апетит!

Коментирай
10 rate up comment 0 rate down comment
kalin ( преди 12 години )
gospojo golqmata igla se kazva-guberka- a -badanarka- e 4etka za varosvane
отговор Сигнализирай за неуместен коментар