2 чаши леща 2 глави лук, нарязани 2 моркова 2 наденици, нарязани 1 и ½ л зеленчуков бульон, разтворен 3 скилидки чесън, намачкани 2 стръка целина 1 малка консерва белени домати 2 щипки сол 2 щипки черен пипер 2 щипки чубрица, едро смляна 1 чаша бяло вино 1 дафинов лист ½ чаша настърган пармезан 2 супени лъжици зехтин
В голяма тенджера загрейте зехтина на средна температура. Запържете в него лука за няколко минути. След това добавете наденицата на колелца, морковите, целината и чесъна. Подправете с пипера и разбъркайте добре.
Разбърквайки непрекъснато след това добавете доматите от консервата, бульона, лещата, солта и дафиновия лист. Отново разбъркайте добре всички продукти, за да се уверите, че няма загорели на дъното и накрая прибавете виното. Похлупете и оставете да заври.
Когато заври намалете котлона, похлупете с открехнат капак и оставете да ври така за около час. Сервирайте лещата по унгарска рецепта поръсена с пармезана.
Снимка: iStock
Вижте още: