Продукти:
За сармите: 1 ч. ч. ориз, 1/2 ч. ч. булгур (ако няма-заменя се с още ориз), 100 мл олио, 1 голяма глава лук, 1 морков, 1 чушка, 1 домат, 1 връзка копър, 1 кубче бульон (става добре и с пилешки, и със зеленчуков), 2 яйца, сол и черен пипер на вкус, лозови листа за завиване
За желираното мляко: 1 кофичка кисело мляко, 1 глава чесън, 1 стрък копър, 1/2 ч. ч. смлени орехи, 1 ч. л. сол, 2 пакетчета желатин.
Приготвяне: Лукът се изчиства и измива, нарязва се на ситно и се задушава в олиото. Добавя се оризът, запържва се 3-4 мин, като се разбърква интензивно. Морковът, чушката и доматът се нарязват на много малки кубчета и се добавят към ориза. Задушава се още 2-3 мин. и се залива с 3 ч. ч. вода. Прибавят се булгурът, бульонът, солта и черният пипер. След като оризът набъбне и поеме водата, отнема се от огъня, счупват се вътре яйцата, добавя се копърът, похлупва се с капак и се оставя да отлежи 20-30 мин. Като поизстине се навиват сармичките и се варят на тих огън 30 минути. През това време се приготвя желираното мляко. Желатинът се накисва предварително в 1/2 ч. ч. вода. В дълбок съд се изсипва киселото мляко, прибавят се солта и счуканият чесън, смлените орехови ядки и ситно нарязаният копър. Добавя се желатинът, разбърква се много добре и се оставя да се желира.
Поднася се като около сармите се слагат нарязани кубчета от желираното мляко.
Тази рецепта участва в конкурса "Модерна домакиня"