Продукти:
1 кг червени домати – изчистени от люспите, врат с 2-3 вр копър/може и сушен/;
200 г моркови -врат с 3-4 обелени картофа, ср. голямо парче тиква и 1/2 дюля до омекване в мн. малко вода.
1кг червени камби се смилат сурови, заедно с 1 ябълка.
Приготовление:
Всички така приготвени продукти се смилат и смесват с квас и заедно се замесват с около 4-5кг брашно. В продължение на 1 ч. тестото се премесва, а после се разпределя на малки порции и съхранява във фризер /за по-мързеливите/или суши и стрива на ръка на малки топчици. През зимата се разтваря във вода, сварява и поднася с масло, сирене и ... лютива чушчица... и да ви е сладко и да се не плашите, че е трудно за приготвяне!