8 пилешки бутчета
500 мл пилешки бульон
20 скилидки чесън
2 с.л. масло
1 с.л. зехтин
1 лимон, обелен и нарязан на тънки кръгчета
2 с.л. брашно
100 мл бяло вино
2 с.л. нарязан пресен босилек или магданоз
сол на вкус
пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Бульонът и скилидките чесън се слагат да заврат. Оставят се да къкрят 30 мин. Прецеждат се. Бульонът се запазва.
Загряват се маслото и зехтинът в тиган и в тях се запържват бутчетата от всички страни. Прехвърлят се в съд за печене. Върху тях се разпределят чесънът и лимоновите кръгчета.В мазнината от пърженето на бутчетата се прибавя брашното, разбърква се 1 мин. на котлона и се налива виното при непрекъснато разбъркване. Добавя се и бульонът , подправя се със сол и пипер и се оставя да се посгъсти.Със сгъстения сос се заливат бутчетата и се слагат да се пекат във фурната, загрята до 190°С около 45 мин. Преди сервиране се поръсва босилекът.
* * *
Пиле с гъби и сметана
Пиле с майонеза
Пиле по мексикански
Лимонът