Продукти за блата:
4 яйца
100 г захар
85 г брашно
20 г какао
35 г разтопено масло
За крема:
200 г шоколад
150 мл течна сметана
кората и сока на 1 портокал
300 мл разбита сметана
Украса:
150 г шоколад
парченца захаросан портокал
Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете с масло формата /препоръчителен диаметър 23 – 25 см/, можете да покриете с хартия. Избийте яйцата и захарта 5 минути. Добавете брашното и какаото, размесете. Добавете охладеното масло и отново разбъркайте. Изсипете в подготвения съд и запечете 30 минути. След като се опече оставете да изстине и разрежете на две хоризонтално.
За крема разтопете шоколада на водна баня. Свалете от огъня и добавете останалите продукти и разбъркайте добре.
Поставете в тортена чиния едната половина блат. Намажете обилно с половината от крема. Сложете втория блат. Сложете и другата половина крем, оформете гладка повърхност отгоре и отстрани. Оставете в хладилник за 4 часа.
Украсете преди поднасянето с настърган шоколад и парченца захаросани портокали.
Добър апетит за Вас и Вашите гости!