Избирате 7-8 кръгли средно големи патладжана. Срязвате ги на половина по дължината им и ги издълбавате, да заприличат на обувка. (но не много дълбоко.) Посолявате ги и ги нареждате в тава.
приготвяте плънката: (както за мусака)
Запържвате каймата около кило (600-700 г) прибавяте на ситно нарязан лук ( 1-2 средно големи глави) домати настъргани (500 г) магданоз, сол, чер пипер (на вкус) и малко индийско орехче (настъргано)
Пълним патладжаните с готовата плънка и ги слагаме във фурната (180 градуса). Когато каймата се зачерви покриваме със сос “бешамел”. Запичаме до готовност на “бешамела”. Сервират се с кисело мляко.
* * *
Патладжани на фурна
Рулца от патладжани със сирене
Патладжани с ориз
Пържени патладжани с оцет и лимон
Постна мусака с патладжани